Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντιστράφηκαν τα πρόσημα στο πετρέλαιο – Πτώση 0,5% στο Brent, στα 77,88 δολάρια

Αντιστράφηκαν τα πρόσημα στο πετρέλαιο – Πτώση 0,5% στο Brent, στα 77,88 δολάρια
Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και το... Νταβός
Σχετικά Άρθρα
Σε αντίθετες κατευθύνσεις σε σχέση με χθες, έκλεισαν οι τιμές για Brent και WTI, καθώς επενδυτές και αναλυτές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στη ζήτηση και προσφορά «μαύρου χρυσού».
Από την πλευρά του, ο OPEC επιμένει στην πρόβλεψη περί ισχυρής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, συμπληρώνοντας ότι ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση τo 2025, με πρωταγωνιστές την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Στη μηνιαία έκθεσή του, επισημαίνει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,85 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025. Για το 2024, ο OPEC βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο OPEC έχει προβλέψει σταθερά ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης για το 2024 από ό,τι άλλοι φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι δύο οργανισμοί έχουν συγκρουστεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες. Στην έκθεση του OPEC σημειώνεται επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του γκρουπ αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο με επικεφαλής τη Νιγηρία, παρά τις συνεχιζόμενες μειώσεις παραγωγής από την ευρύτερη συμμαχία OPEC+ για τη στήριξη της αγοράς. Η πρόβλεψη για το 2025 είναι η πρώτη του OPEC στη μηνιαία έκθεσή του. Ο OPEC δήλωσε ότι η δημοσίευσή της νωρίτερα από το συνηθισμένο αποσκοπεί στην παροχή μακροπρόθεσμης καθοδήγησης για την αγορά.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι οι αγορές πετρελαίου θα βρίσκονται σε «άνετη και ισορροπημένη θέση» το 2024, παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς για «μαύρο χρυσό» και της επιβραδυνόμενης προοπτικής αύξησης της ζήτησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Fatih Birol. Μιλώντας στο Φόρουμ Παγκόσμιων Αγορών του Reuters στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, υπογράμμισε πως «εάν δεν δούμε σημαντικές γεωπολιτικές εκπλήξεις, αναμένω φέτος μια άνετη αγορά πετρελαίου, μια πιο ισορροπημένη αγορά πετρελαίου». Πρόσθεσε ότι η ΙΕΑ αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα φέτος, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνεται. «Δεν περιμένω σημαντική αλλαγή στην τιμή του πετρελαίου, επειδή έχουμε άφθονη ποσότητα πετρελαίου που έρχεται στην αγορά», είπε.
Η ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024. Αναμένει ότι η αύξηση της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ θα φθάσει τα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025. Ο ΟΠΕΚ παράλληλα, προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024. Οι «μέτριες τιμές του πετρελαίου» θα ήταν καλές για την οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 41 cents (0,52%) και έκλεισε στα 77,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Φεβρουαρίου κατέγραψε άνοδο 16 cents (0,22%) και έκλεισε στα 72,56 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, Brent και WTI κατέγραψαν απώλειες 0,6% και 1,5% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης