Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κερδοσκοπία επιστρέφει στην αγορά ενέργειας μετά την κατάργηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Η κερδοσκοπία επιστρέφει στην αγορά ενέργειας μετά την κατάργηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης
Η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε 1,7% και η MWh ενισχύθηκε κατά 26%
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο ανόδου και κερδοσκοπίας της χονδρεμπορικής τιμής …τρέχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες άνευ λόγου και αιτίας ενώ οι αρμόδιοι παρακολουθούν ως απλοί παρατηρητές αλλά κανένας δεν θέλει να πάρει θέση για όσα παράδοξα συμβαίνουν.
«Όπου λαλούν πολλοί κοκόρια, αργεί να ξημερώσει» λέει ο θυμόσοφος λαός.
Σε διάστημα δύο ημερών η χονδρεμπορική τιμή ανέβηκε κατά 25,5%, από 94,4 ευρώ ανά MWh τη Δευτέρα ανήλθε στα 118,54 ευρώ για σήμερα Τετάρτη.
Από τις αρχές του νέου έτους καταργήθηκε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ενέργειας λιγνιτικών , υδροηλεκτρικών μονάδων και φυσικού αερίου να αμείβονται με βάση την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή χωρίς να υπάρχει κόφτης.
Όταν ήταν σε εφαρμογή το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η παραγόμενη ενέργεια από λιγνίτη και νερό κα φυσικό αέριο είχε ως αμοιβή από τα 100 έως τα 150 ευρώ ανά MWh . Όταν η χονδρεμπορική τιμή ανά ημέρα ήταν πάνω από 100 ευρώ τα χρήματα πήγαιναν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια κατάργησαν τους κόφτες στα υπέρ κέρδη των εταιρειών ρεύματος.

Τα πολύχρωμα τιμολόγια του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη ακύρωσαν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και οι παραγωγοί ενέργειας αμείβονται με την τελική χονδρεμπορική τιμή που προκύπτει ανά ημέρα.
Σήμερα οι παραγωγοί ενέργειας θα αμειφθούν προς 118,54 ευρώ για τις καταναλώσεις της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή αναλυτές του ενεργειακού κλάδου λένε ότι η βασική παράμετρος ανόδου της MWh είναι η τιμή του φυσικού αερίου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι παραμένει «καθηλωμένη » στα 30 ευρώ ανά Mwh.
Συγκεκριμένα η τιμή του συμβολαίου TTF ενισχύθηκε κατά 1,76% στα 30,45 ευρώ ανά MWh.
Επιπλέον η ζήτηση σε ενέργεια έχει μικρές διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες και κινείται στην περιοχή των 96.660 MWh.
Είναι προφανές επισημαίνουν αναλυτές ότι ο σκοπός της κατάργησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είναι να ανέβει η χονδρεμπορική τιμή όπως και η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ( ΤΕΑ) που επηρεάζουν αποφασιστικά τα κυμαινόμενα τιμολόγια με κίτρινο χρώμα τα ειδικά – πράσινα τιμολόγια του μηνός Φεβρουαρίου.

Στο Χρηματιστήριο Ενεργείας ανεβάζουν την τιμή της MWh

Οι παραγωγοί ενέργειας βάζουν τιμές πώλησης υψηλές της ενέργειας διότι προεξοφλούν ότι το περιβάλλον θα γίνει αρνητικό στο επόμενο διάστημα αλλά μέχρι σήμερα λείπουν τα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.
Στο ενδεχόμενο να παραταθεί η ανοδική τιμή ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας θα κοστίσει στα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το ειδικό τιμολόγιο το κίτρινο και κυρίως όσοι βρίσκονται στο πορτοκαλί καθώς διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή που οι χρεώσεις πέφτουν ανά ώρα και ημέρα.
Οι σημερινές καταναλώσεις θα υπολογιστούν προς 0,118 ευρώ ανά KWh αλλά μέσα στον Ιανουάριο έχουν τιμές στα 0,80 ευρώ για να διαμορφωθεί μία μέση τιμή η οποία θα γίνει ορατή στο καταναλωτή στα τέλη του Ιανουαρίου.
Στις αρχές του μήνα οι πάροχοι έδωσαν χαμηλές τιμές στους πελάτες κοντά στην περιοχή των 0,11 λεπτών αλλά δεν είναι βέβαιο που θα κλειδώσει τελικά τιμή. Μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αρχική ενδεικτική τιμή ή υψηλότερη.
Πάντως στο πίνακα της ΡΑΑΕΥ στην κατηγορία δυναμικό τιμολόγιο δεν έχει αναρτηθεί καμία τιμή από τους παρόχους – προμηθευτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης