Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ΗΠΑ κορυφαίος εξαγωγέας LNG το 2023 με νέα ρεκόρ - Στην Ευρώπη η μερίδα του λέοντος

Οι ΗΠΑ κορυφαίος εξαγωγέας LNG το 2023 με νέα ρεκόρ - Στην Ευρώπη η μερίδα του λέοντος
Ξεπέρασε Κατάρ και Αυστραλία
Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν μηνιαία και ετήσια ρεκόρ τον Δεκέμβριο 2023, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία για να γίνουν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς LNG το 2023.
Οι ΗΠΑ ξεχώρισαν στην παγκόσμια αύξηση της προσφοράς LNG το 2023, δήλωσε ο Alex Munton, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας φυσικού αερίου και LNG στη συμβουλευτική εταιρεία Rapidan Energy Group αναφερόμενος στην άνοδο σε 8,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που έφυγαν από τους τερματικούς σταθμούς των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.
Το Κατάρ ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022 και η Αυστραλία ο δεύτερος μεγαλύτερος, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Η παραγωγή ρεκόρ στις ΗΠΑ οδηγήθηκε από δύο παράγοντες: την επιστροφή του Freeport LNG σε πλήρη λειτουργία, η οποία πρόσθεσε 6 MT και την παραγωγή ολόκληρου έτους του Calcasieu Pass της Venture Global LNG που πρόσθεσε 3 MT περισσότερους από το 2022», δήλωσε ο Munton.
Οι ετήσιες εξαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 14,7% σε 88,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MT) λόγω της επιστροφής στην πλήρη παραγωγή του εργοστασίου LNG της Freeport, (είχε ξεσπάσει πυρκαγιά το 2022) το οποίο αύξησε την αποτελεσματικότητα επεξεργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Οι αποστολές συγκρίνονται με 77,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2022.
Η Ευρώπη παρέμεινε ο κύριος προορισμός για τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, με 5,43 MT, ή λίγο περισσότερο από 61%. Τον Νοέμβριο, το 68% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ αφορούσε την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Η πτώση σε μηνιαία βάση αντανακλά θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές στην Ευρώπη και αυξημένα επίπεδα αποθήκευσης, δήλωσαν αναλυτές της συμβούλου Rystad Energy. Η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου ήταν περίπου 97% πλήρης στις αρχές Δεκεμβρίου, ανέφερε.

Δεύτερη η Ασία

Η Ασία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για το LNG των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας 2,29 τόνους ή 26,6% των εξαγωγών, από 18,5% τον Νοέμβριο. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική ήταν μισό εκατομμύριο μετρικοί τόνοι, ή λίγο κάτω από το 6% των συνολικών εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων LSEG.
Οι ροές φυσικού αερίου προς τις επτά μεγάλες μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ έχουν ανέβει κατά μέσο όρο 14,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο, από το μηνιαίο ρεκόρ των 14,7 bcfd τον Δεκέμβριο. Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο μηνιαίο υψηλό όλων των εποχών των 4,3 bcfd τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Το αμερικανικό αέριο διαπραγματεύονταν την Τρίτη το πρωί με 2,55 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στο Henry Hub στη Λουιζιάνα, 9,81 $ ανά mmBtu στον ολλανδικό δείκτη Dutch Title Transfer Facility (TTF) στην Ευρώπη και 11,52 $ ανά mmBtu στο δείκτη αναφοράς Ιαπωνίας Κορέας (JKM) στην Ασία .

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης