Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τέλος από το Ιράκ η αμερικανική ExxonMobil – Παραχωρεί τις δραστηριότητες στην PetroChina

Τέλος από το Ιράκ η αμερικανική ExxonMobil – Παραχωρεί τις δραστηριότητες στην PetroChina
Αποχωρεί από το Ιράκ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός
Σχετικά Άρθρα
Στην κινεζική PetroChina παρέδωσε το κοίτασμα West Qurna 1 του νοτίου Ιράκ, η ExxonMobil, σηματοδοτώντας την αποχώρησή της από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, Ιρακινοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα συναντήθηκαν με στελέχη της ExxonMobil, της PetroChina και της Basra Oil Co τη Δευτέρα 1/1 στο κοίτασμα West Qurna 1, κοντά στη Βασόρα. Μετά την αποχώρησή της από το West Qurna 1, η Exxon δεν θα έχει καμία παρουσία στον ενεργειακό τομέα του Ιράκ.
«Συναντιόμαστε σήμερα για να αποχαιρετήσουμε την ExxonMobil και ταυτόχρονα συγχαίρουμε την PetroChina που έγινε ο κύριος ανάδοχος», δήλωσε στο Reuters ο Basim Mohammed, αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράκ.
Μετά την αποχώρηση της Exxon, η PetroChina κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κοίτασμα.
Το 2023, το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία πώλησης για την απόκτηση του 22,7% του μεριδίου της ExxonMobil στο West Qurna 1 από την κρατική Basra Oil Co (BOC) του Ιράκ, ενώ η κρατική Pertamina της Ινδονησίας αγόρασε το υπόλοιπο 10% του μεριδίου της Exxon, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 20%. Ο τελικός διακανονισμός που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου πετρελαίου του Ιράκ και της Exxon εξυπηρέτησε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, δήλωσε ο Mohammed. Το κοίτασμα West Qurna 1 παράγει σήμερα περίπου 550.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), πρόσθεσε.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με ανακτήσιμα αποθέματα που εκτιμώνται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης