Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αγωνία στις ΗΠΑ να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου υπό το φόβο του OPEC+ και να αποφευχθεί νέο σοκ στην προσφορά

Αγωνία στις ΗΠΑ να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου υπό το φόβο του OPEC+ και να αποφευχθεί νέο σοκ στην προσφορά
Χορός εξαγορών και συγχωνεύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ καθώς οι εταιρείες αναμένουν ότι η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό»
Οι ΗΠΑ επιδίδονται σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου υπό τον φόβο της μείωσης της προσφοράς από τα κράτη του Περσικού Κόλπου στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αναταράξεων στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas.
Ρωσία και OPEC+ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα αφήσουν να χειραγωγηθούν οι τιμές από την Δύση και έχουν προχωρήσει με μειώσεις στην παραγωγή τους.
Χαρακτηριστικά η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 πως διευρύνει τις περικοπές στην εξαγωγή πετρελαίου τον Δεκέμβριο ενδεχομένως κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο, νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, καθώς οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο προσπαθούν να στηρίξουν την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες στον κόσμο πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, κάλεσαν τον Δεκέμβριο όλα τα μέλη του OPEC+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή έπειτα από μια δύσκολη σύνοδο της λέσχης των παραγωγών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε το Ριάντ λίγο μετά τη σύνοδο του ΟPEC+, που περιλαμβάνει μαζί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC), τη Ρωσία και άλλους συμμάχους.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak, ο ανώτατος αξιωματούχος του Putin για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε, σύμφωνα με τα τρία μεγαλύτερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές πέραν των 300.000 βαρελιών την ημέρα που έχει ήδη συμφωνηθεί για φέτος.
«Ήδη τον Δεκέμβριο θα προσθέσουμε επιπλέον ποσότητες», δήλωσε ο Novak, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το πόσο, θα το δούμε στη βάση των αποτελεσμάτων του Δεκεμβρίου, μπορεί να είναι επιπλέον 50.000 βαρέλια την ημέρα, μπορεί περισσότερο».
Η Ρωσία δεσμεύθηκε για μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τις εξαγωγές Μαΐου-Ιουνίου, και να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους.
Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να εντείνει αυτές τις περικοπές στα 500.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Λόγω των δεσμεύσεων που έχουν δοθεί στον OPEC+, (σ.σ. με βάση της ποσοστώσεις) οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 θα ανέρχονται συνολικά σε λιγότερο από 247 εκατομμύρια τόνους που χρησιμοποιούνται για τις μακροοικονομικές προβλέψεις όσον αφορά το βασικό σενάριο, είπε ο Novak.
 
Η αντίδραση των ΗΠΑ και τα mega-deals

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μία σειρά από συγχωνεύσεις και εξαγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό τομέα αυτό το έτος συνέπεσε με μια έκρηξη στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, και μαζί οι τάσεις δείχνουν ότι ο κλάδος παραιτείται από τις ανησυχίες για την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου, με προσδοκίες για μια υγιή αγορά για χρόνια.
Οι συμφωνίες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη λεκάνη Permian, μια βασική περιοχή γεώτρησης που εκτείνεται σε ένα τμήμα του δυτικού Τέξας και στο Νέο Μεξικό, έχουν ξεπεράσει το ρεκόρ των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie σε report που δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου.
Oil Market Caught By Surprise As US Output Surges - Edward Conard
Το deal της Exxon Mobil

Η προτεινόμενη συμφωνία 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil για την Pioneer Natural Resources - τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Permian - ήταν το αποκορύφωμα, εκτός από την εξαγορά της Hess από τη Chevron, για  53 δισεκατομμύρια δολάρια, και την εξαγορά της Earthstone Energy από την Permian Resources, με 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. .
«Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά την υπόλοιπη δεκαετία, επομένως η ενοποίηση στο πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι μια πιο μετρημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης μέσω μειωμένου κόστους και οικονομιών κλίμακας», Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στο Ο Kpler, είπε στο Business Insider.
Latest Oil Market News and Analysis for Dec. 11 - Bloomberg
Τι άλλαξε

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση του παρελθόντος.
«Η συνέχιση της συγκέντρωσης στη βιομηχανία των σχιστολιθικών αποθεμάτων είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Jesse Jones, επικεφαλής της παραγωγής αργού στη Βόρεια Αμερική στην Energy Aspects.
Ο Jones επισήμανε στο Business Insider ότι η παραγωγή πετρελαίου από ιδιώτες παραγωγούς έχει αυξηθεί ταχύτερα από εκείνη των εισηγμένων εταιρειών τα τελευταία τρία χρόνια και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ σε γενικές γραμμές έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις.
Φέτος, οι ΗΠΑ έχουν κατά μέσο όρο 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραγωγή.
Ορισμένοι αναλυτές προέβλεψαν ότι θα αυξηθεί το 2024.
Η παραγωγή των ΗΠΑ έφτασε στο ρεκόρ των 13,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Σεπτέμβριο, κάτι που συνέβη καθώς οι ηγέτες του OPEC+ όπως η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί του όπως η Ρωσία προσπαθούσαν να διαχειριστούν την πρόσφατη καθοδική πορεία του πετρελαίου
«Η συγκέντρωση της παραγωγής μειώνει σταδιακά το αναπτυξιακό δυναμικό από περιοχές όπως το κοίτασμα Permian, που είναι ένας λόγος που βλέπουμε την ανάπτυξη του κλάδου στις ΗΠΑ να επιβραδύνεται αισθητά το επόμενο έτος, δήλωσε ο Jones.
«Αλλά αυτό θα πρέπει επίσης να έχει ως αποτέλεσμα υγιέστερα οικονομικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, καθώς ένα μεγαλύτερο μέρος των παικτών έχει κίνητρα να διατηρήσει σημαντικό κεφάλαιο προς επένδυση».
Oil industry development in Uganda - Why our slow pace is good - New Vision  Official
Περισσότερη εμπιστοσύνη στη ζήτηση από τον IEA

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, τον Σεπτέμβριο προέβλεψε την αρχή του τέλους για την παγκόσμια ζήτηση αργού, αλλά η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει στοιχηματίσει ουσιαστικά στο αντίθετο.
Ένας αναλυτής εμπορευμάτων της JPMorgan αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο στις αναδυόμενες αγορές είναι πολύ υποτιμημένη και ότι η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου δεν θα παρατηρηθεί στη διάρκεια της ζωής μας.
Ο Jim Mitchell, επικεφαλής αναλυτών πετρελαίου της Αμερικής για τη Refinitiv, δήλωσε ότι η αύξηση των deals σημαίνει ότι οι εταιρείες αναμένουν ότι το πετρέλαιο θα παρεμείνει σημαντική πηγή ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι αμερικανικές εταιρείες αναπτύσσονται με ρυθμό που τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν σε μεγαλύτερο κλίμακα.
«Για τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι συγχωνεύσεις σημαίνουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια σκηνή με εταιρείες πετρελαίου που ανήκουν σε κράτη», δήλωσε ο Mitchell στο Business Insider.
«Για τις μεσαίες και μικρότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι συγχωνεύσεις δίνουν οικονομική υγεία σε ένα περιβάλλον όπου η χρηματοδότηση θα συνεχίσει να είναι δύσκολη».
Ο ρυθμός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών το επόμενο έτος πιθανότατα θα μειωθεί, κατά την άποψή του, αλλά η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή.
«Βλέπουμε μεγάλους παίκτες να εξαγοράζουν μικρότερες εταιρείες, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος για αυτούς να προσθέσουν σταδιακή παραγωγή στα βιβλία τους», δήλωσε ο Kpler's Smith. "Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξαγοράσουν δοκιμασμένα περιουσιακά στοιχεία και εκτάσεις."
Εν τω μεταξύ, παρά τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του αργού, ο Mitchell τόνισε ότι μια παρατεταμένη πορεία σχετικά υψηλότερων τιμών βοήθησε να ανακάμψουν οι ισολογισμοί από το «οικονομικό λουτρό αίματος που ήταν ο COVID» και παρείχε κεφάλαιο για επενδύσεις ή επιστροφή χρημάτων στους μετόχους.
«Η γνώμη μου», είπε ο ίδιος, «είναι ότι τόσο η εξυγίανση όσο και η έκρηξη του πετρελαίου υποδηλώνουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή και θα αυξηθεί τουλάχιστον στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης