Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Novak (Gazprom): Η Ευρώπη θα πληρώνει 40% ακριβότερα το αμερικανικό LNG – Ιστορική συμφωνία με την Κίνα για τον αγωγό Power of Siberia

tags :
Novak (Gazprom): Η Ευρώπη θα πληρώνει 40% ακριβότερα το αμερικανικό LNG – Ιστορική συμφωνία με την Κίνα για τον αγωγό Power of Siberia
Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ, καλύπτοντας το 43 % του συνόλου των προμηθειών, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 34%
Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον 30-40 % υψηλότερη από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε το Σάββατο 16/12 ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Novak δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν η Ευρώπη να αγοράσει το LNG από αυτές, αλλά η τιμή του είναι τουλάχιστον 30-40 τοις εκατό υψηλότερη από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε την Παρασκευή 15/12 ότι τα ρωσικά συστήματα αγωγών που συνδέονται με καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές.
«Όλα τα συστήματα αγωγών μας που συνδέονται με κύριους καταναλωτές στην Ευρώπη δεν έχουν στην πραγματικότητα ανταγωνιστές εάν η Ευρώπη θέλει οπωσδήποτε να καταστρέψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της και δεν θέλει να αγοράζει σε υπερβολική τιμή από κάποιους άλλους παραγωγούς», είπε ο Putin.
Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ, καλύπτοντας το 43 % του συνόλου των προμηθειών, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία με 34%.
Το LNG των ΗΠΑ πηγαίνει κυρίως στην ασιατική αγορά μέσω συμβάσεων spot.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν ένας από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου για την Ευρώπη καθώς ακολουθείται η πολιτική απεξάρτησης αό τα ρωσικά καύσιμα.

Why the EU needs Gazprom – DW – 02/06/2022
Η συμφωνία με τη Κίνα


Την ίδια ώρα η Gazprom και η CNPC διαπραγματεύονται τους όρους προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia - 2, τα μέρη ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Novak.
«Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, διεξάγονται εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και CNPC σχετικά με τους όρους της σύμβασης και τις προμήθειες.
Όσον αφορά τον ίδιο τον αγωγό φυσικού αερίου, διατρέχει το έδαφος της Μογγολίας και έχει ήδη γίνει μελέτη σκοπιμότητας εκεί, έρευνα οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αναμένουμε ότι οι εταιρείες θα καταλήξουν σε συμφωνία στο άμεσο μέλλον», είπε.
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Κυριακή (17/12) ότι κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα την προηγούμενη ημέρα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του γίγαντα γείτονά της,
Ενώ δεν αποκάλυψε τον όγκο του αερίου που στάλθηκε στην Κίνα, η Gazprom δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εργάζεται για την αύξηση των προμηθειών στο Πεκίνο μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Αξιωματούχοι των εταιρειών συζήτησαν επίσης τις πιθανές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Power of Siberia 2 μέσω Μογγολίας σε συνάντηση στο Πεκίνο την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης