Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Θέμα χρόνου είναι ο ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθήσουν τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ

Θέμα χρόνου είναι ο ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθήσουν τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ
Η ΔΕΗ έδωσε σινιάλο για φθηνά τιμολόγια ρεύματος
Σχετικά Άρθρα
Άνω - κάτω έγινε η αγορά των προμηθευτών ενέργειας με την απόφαση της ΔΕΗ να κατεβάσει το σταθερό τιμολόγιο με μπλε χρώμα στα 0,179  ευρώ ανά Kwh από 0,29.
Οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας ακόμη δεν έχουν αντιδράσει στη νέα  εμπορική πολιτική του ισχυρού παρόχου της λιανικής.
Το «σοκ» ήταν ισχυρό για τους ιδιώτες αφού διατηρούν στα ύψη τα τιμολόγια με την επισήμανση  ως μπλε τιμολόγια.
Οι πάροχοι διατηρούν ακόμη στις ιστοσελίδες τους τιμές ανά KWh οι οποίες δεν μπορού  διατηρηθούν διότι είναι πιο ψηλά κατά 250% σε σχέση με την τιμή της ΔΕΗ.
Επιπλέον οι πάροχοι έχουν επιβαρύνει το τιμολόγιο με πάγιο που ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά λογαριασμό το οποίο είναι ενισχυμένο κατά 100% σε σχέση με το πάγιο  της αγοράς  που βρίσκεται τα 5 ευρώ. Τα εκατομμύρια των καταναλωτών βρίσκονται… επί ποδός πολέμου για την αναζήτηση ενός φθηνού τιμολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2024.
 
Προμηθευτές δεν έχουν βάλει χρώματα στα τιμολόγια.
 
Αρκετές εταιρείες προμήθειας ενέργειας δεν έχουν μπει στον «κόπο» να προσδιορίσουν με «μπλε» ένα τα πολλά προγράμματα που διαθέτουν στην αγορά.  
Ο υπουργός ΥΠΕΝ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης παρότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τηλεοπτικών παραθύρων δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν έχουν  προσαρμοστεί στα νέα πολύχρωμα προγράμματα με συνέπεια  οι καταναλωτές να μην είναι  σε θέση να κάνουν σύγκριση των τιμολογίων μεταξύ των εταιρειών.
Οι πάροχοι έχουν αναρτήσει τον μηχανισμό διαμόρφωσης για το ειδικό τιμολόγιο αλλά από την εξίσωση απουσιάζει η τελική τιμή ανά KWh, η οποία θα αναρτηθεί  την 1η Ιανουαρίου.
Τα επιτελεία των προμηθευτών βρίσκονται σε άμυνα έναντι της επιθετικής πολιτικής της ΔΕΗ που ρίχνει την τιμή ανά KWh.
 
Το «μπλε» τιμολόγιο της ΔΕΗ πουλάει σταθερή τιμή ανά KWh για 1 χρόνο
 
Το σταθερό τιμολόγιο της ΔΕΗ με κόστος τα 0,179 ευρώ ανά KWh θα παραμείνει κλειδωμένο για ένα χρόνο και μπορεί να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για πολλά νοικοκυρά αφού θα ξέρουν για ένα  χρόνο τι θα πληρώνουν ανά μήνα για την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, η άνοδος και η πτώση της χονδρεμπορικής τιμής ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν θα τους επηρεάσει αλλά στη περίπτωση που πέσει  κάτω από τα 80 ευρώ ανά MWh το μήνα η  χρέωση θα είναι πιο ακριβή 100%.
Παράδειγμα, η αξία της κατανάλωσης  ρεύματος σε ένα νοικοκυριό με 350 KWh θα πληρώσει  για το ποσό των 62,65 ευρώ. Όταν η τιμή για το μπλε τιμολόγιο είναι στα 0,600 ευρώ ανά KWh το κόστος ανέρχεται στα 210  ευρώ το μήνα.
Το ρίσκο  της επιλογής  ενός σταθερού  τιμολογίου εξαρτάται  από τη πορεία  της τιμής  της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. 
Είναι εμφανές ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι πολύ ανταγωνιστικό και οι υπόλοιποι πάροχοι πρέπει να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή τους πολιτική για να γίνουν πιο ελκυστικοί. 

Η μέση τιμή  ανά MWh  στο δεκάμηνο 2023

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή ανά MWh στο δεκάμηνο  Ιανουαρίου – Οκτωβρίου διαμορφώνεται στα 135,36 ευρώ.
Η… απόσταση από τα 0,179  είναι 0,044 ευρώ ανά Kwh η  οποία θεωρείται  αναμενόμενη  αλλά  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθούν τιμές στα επίπεδα  στα επίπεδα  των 0,600 ευρώ ανά KWh. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η προσαρμογή  στη τάση  για πιο φθηνά  τιμολόγια ρεύματος θα την ακολουθήσουν το δρόμο της ΔΕΗ.    
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης