Τελευταία Νέα
Ενέργεια

COP28: «Εξαφανίστηκε» η έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα στο σχέδιο απόφασης

COP28: «Εξαφανίστηκε» η έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα στο σχέδιο απόφασης
Οι συνομιλίες προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν την Τρίτη 12/12
Σχετικά Άρθρα
Η λέξη «έξοδος» από τα ορυκτά καύσιμα απαλείφθηκε στο νέο σχέδιο συμφωνίας της COP28 που κυκλοφόρησε από την προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι.
Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο απόφασης είναι μειωμένο από 27 σε 21 σελίδες και αναφέρεται στην ανάγκη για «βαθιές, γρήγορες μειώσεις τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων με δίκαιο και ομαλό τρόπο, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν στις εκπομπές έως, πριν ή γύρω στο 2050, όπως προτείνει η επιστήμη».
Όμως, η λέξη «έξοδος» από τα ορυκτά καύσιμα δεν αναφέρεται πλέον, αν και παραμένει ο στόχος τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμού της ενεργειακής απόδοσης, μέχρι το 2030.
Το κείμενο που πρότεινε η προεδρία της COP28 για την επίτευξη συμφωνίας προτρέπει τα κράτη να «επιταχύνουν τις τεχνολογίες μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, τεχνολογιών ΑΠΕ, της πυρηνικής ενέργειας, όπως και της δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αντικατάσταση των ορυκτών τεχνολογιών στα ενεργειακά συστήματα».
Ο Πρόεδρος της COP28, επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου των Εμιράτων, Sultan Al Jaber, προέτρεψε τις χώρες να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο προς μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή σε τομείς όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κενά μεταξύ των εθνών. 
Οι συνομιλίες προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν την Τρίτη 12/12.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης