Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία πλήρωσε 2,5 φορές ακριβότερα το φυσικό αέριο το 2023 σε σχέση με το 2021

Η Γερμανία πλήρωσε 2,5 φορές ακριβότερα το φυσικό αέριο το 2023 σε σχέση με το 2021
Ο λογαριασμός εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε σε 21,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο φέτος έναντι 22,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, παρά τη σημαντική πτώση των προμηθειών
Η Γερμανία εισήγαγε 2,5 φορές λιγότερο φυσικό αέριο το διάστημα Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά δεν κατάφερε να κάνει καμία εξοικονόμηση καθώς οι τιμές αυξήθηκαν επίσης 2,5 φορές, υπολόγισε το Sputnik με βάση τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι γερμανικές εισαγωγές φυσικού αερίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 μειώθηκαν στα 47,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από 65,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ίδια περίοδο πέρυσι.
Συγκριτικά, η χώρα εισήγαγε έως και 121,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021, σύμφωνα με στοιχεία.
Ταυτόχρονα, η μέση ετήσια τιμή ανά κυβικό μέτρο φυσικού αερίου έχει αυξηθεί απότομα από 0,18 ευρώ (0,19 δολ.) το 2021 σε 0,45 (0,48 δολ.) φέτος.
Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε σε 21,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο φέτος έναντι 22,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, παρά τη σημαντική πτώση των προμηθειών.
Το Σάββατο Δεκεμβρίου 2023 ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον αγωγό και την επακόλουθη άνοδο στις τιμές της ενέργειας.
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, με τη σειρά του, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ευρώπη ήταν αυτή που απέρριψε τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας και κατηγόρησε τον Γερμανό ηγέτη ότι «ψεύδεται ασύστολα».
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τον περιορισμό της χρήσης ρωσικών ενεργειακών πόρων από το μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου, αλλά απέφυγε να εμποδίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Μόσχας προς την Ευρώπη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης