Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου, στα 77,20 δολάρια το Brent

Νέα υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου, στα 77,20 δολάρια το Brent
Πτωτικό σερί χτίζει το πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλεισαν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι περικοπές παραγωγής στον «ΟΠΕΚ+».
Την ίδια στιγμή, η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως, προκαλούν ανησυχίες για τη ζήτηση «μαύρου χρυσού». Οι μάχες στη Γάζα συνεχίζονται με απίστευτη βιαιότητα, ενώ τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα την Κυριακή 3/12, καθώς η ομάδα Huthi της Υεμένης υποστήριξε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον δύο ισραηλινών σκαφών στην περιοχή.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε τη Δευτέρα 4/12 πως οι περικοπές στον ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το καρτέλ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα σε νέες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το επόμενο έτος, με την Σαουδική Αραβία, να συνεχίζει και το α' τρίμηνο του 2024 τις περικοπές στην παραγωγή της, ύψους 1 εκατ. βαρελιών. Επιπλέον, ο Σαουδάραβας υπουργός ξεκαθάρισε ότι το βασίλειο δεν θα συμφωνήσει σε ένα κείμενο που θα ζητά τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων στα πλαίσια της COP28.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 1% στα 72,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,1% και έκλεισε στα 77,20 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, WTI και Brent κατέγραψαν συνολικά απώλειες περίπου 2% (έκτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση).
«Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε αρκετά υψηλή ζήτηση, παρόλο που εποχιακά έχει μειωθεί, αλλά η προσδοκία των αγορών φαίνεται να είνα μία ήπια ζήτηση και επιβράδυνση της οικονομίας, ειδικά όταν τελειώσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές», σχολιάζει σε σημείωμα ο Dennis Kissler της BOK Financial.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης