Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες άνω του 1% στο πετρέλαιο, στα 78 δολάρια το Brent

Απώλειες άνω του 1% στο πετρέλαιο, στα 78 δολάρια το Brent
Πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, καθώς, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για επέκταση των περικοπών παραγωγής, αναλυτές και επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα 4/12 πως οι περικοπές στον ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το καρτέλ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα σε νέες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το επόμενο έτος, με την Σαουδική Αραβία, να συνεχίζει και το α' τρίμηνο του 2024 τις περικοπές στην παραγωγή της, ύψους 1 εκατ. βαρελιών. Επιπλέον, ο Σαουδάραβας υπουργός ξεκαθάρισε ότι το βασίλειο δεν θα συμφωνήσει σε ένα κείμενο που θα ζητά τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων στα πλαίσια της COP28.
«Το αργό φαίνεται να δέχεται συνεχείς πιέσεις από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ ... Κάποιος βαθμός προεξόφλησης των βαθύτερων περικοπών του ΟΠΕΚ+ είναι δικαιολογημένος, αλλά από τώρα, το αργό τις έχει αγνοήσει εντελώς», δήλωσε η Vandana Hari από τη Vanda Insights.
Οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις -επίσης- απασχολούν τους επενδυτές, καθώς οι μάχες στη Γάζα συνεχίστηκαν. Τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε την Κυριακή (3/12/2023) ο αμερικανικός στρατός, καθώς η ομάδα Huthi της Υεμένης υποστήριξε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον δύο ισραηλινών σκαφών στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 1,4% στα 73,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε 1,1% και έκλεισε στα 78,03 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, WTI και Brent κατέγραψαν συνολικά απώλειες περίπου 2% (έκτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης