Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Σκυλακάκης σε ρόλο... Γερμανού Scherbius, η «Enigma» υπουργική εφεύρεση και το μπλε σταθερό τιμολόγιο των 0,6 ευρώ/Kwh

Ο Σκυλακάκης σε ρόλο... Γερμανού Scherbius, η «Enigma» υπουργική εφεύρεση και το μπλε σταθερό τιμολόγιο των 0,6 ευρώ/Kwh
Η  ενεργειακή κρίση επέστρεψε με ευθύνη του Υπουργού Ενέργειας- Αλαλούμ στον υπολογισμό των τιμών
Σχετικά Άρθρα
«Κρατείστε χρήματα» για τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Θόδωρου Σκυλακάκη.
Μη τα ξοδέψετε όλα στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και το νέο έτος σας βρει χωρίς ρεύμα στο σπιτικό σας (!) Το μήνυμα αυτό στέλνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς ενέργειας τα οποία ακόμη δεν έχουν σπάσει το Enigma των νέων τιμολογίων ρεύματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 Τη δόξα του Γερμανού μηχανικού εφευρέτη Άρθουρ Σέρμπιους (Scherbius) «ζήλεψε» ο υπουργός ο οποίος έφτιαξε το δικό του «Enigma» στα τιμολόγια ρεύματος.
Η αχίλλειος πτέρνα των νέων τιμολογίων είναι ότι αποχωρούν οι κρατικές επιδοτήσεις με συνέπεια να εκτοξεύεται το επιχειρηματικό ρίσκο των παρόχων που μεταφράζεται σε πιο ακριβά τιμολόγια για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς πρέπει να προβλέπουν την τιμή της MWh του επόμενου μήνα.   
Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου οι πάροχοι είχαν την υποχρέωση να δώσουν στη δημοσιότητα τη φόρμουλα τιμολόγησης του ειδικού τιμολογίου όπως και για τα υπόλοιπα πολύχρωμα τιμολόγια για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Η ΔΕΗ ακολούθησε κατά πόδας την ΚΥΑ του ΥΠΕΝ  

Ο πάροχος που ανταποκρίθηκε στο ακέραιο ήταν η ΔΕΗ ενώ αρκετοί πάροχοι έδωσαν  «λευκή κόλλα» και κάποιοι ασχολήθηκαν μόνο με το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο.
Έμαθαν τους συντελεστές τιμολόγησης της KWh αλλά όχι την τελική της τιμή.
Με τη φόρμουλα τιμολόγησης του ειδικού τιμολογίου οι καταναλωτές έμαθαν μεταξύ άλλων ότι: Το μηνιαίο πάγιο που αυξήθηκε έως 42% ,αφού από τα 3,5 ευρώ ανέβηκε στα 5 ευρώ, την βασική τιμή προμήθειας που φτάνει έως τα 0,016 ευρώ ανά KWh, τον συντελεστή μηχανισμού διακύμανσης που ανήλθε  έως το 1,16 , ακολουθεί ο συντελεστής Μηχανισμού Διακύμανσης LI και τον Συντελεστή Μηχανισμού Διακύμανσης Lu.

«Φθηνό» το ειδικό τιμολόγιο σε σχέση με τα υπόλοιπα

 Η πρώτη ανάγνωση των ειδικών από τις φόρμουλες τιμολόγησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι το ειδικό τιμολόγιο θα είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα τιμολόγια όπως το μπλε με σταθερή χρέωση για όλη την περίοδο , το κυμαινόμενο με κίτρινη σήμανση καθώς η τιμή του μεταβάλλεται σύμφωνα με την χονδρεμπορική τιμή της MWh. Στo πορτοκαλί τιμολόγιο η τιμή της KWh μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα αλλά απαιτείται έξυπνος μετρητής.

Εντοπίστηκε μπλε τιμολόγιο με τιμή 0,60 ευρώ ανά KWh

Οι πάροχοι θα …απογειώσουν τις τιμές των τιμολογίων εκτός του πράσινου στα επίπεδα των 0,30 λεπτά του ευρώ  κατά μέσο όρο. Ηδη  εμφανίζεται μπλε τιμολόγιο με τιμή 0,60 ευρώ ανά KWh που αντιστοιχεί στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Έτσι το ειδικό τιμολόγιο να εμφανίζεται ως «φθηνό» σε σχέση με τις τιμές των υπολοίπων τιμολογίων των ίδιων εταιρειών.
Η σύγκριση του ειδικού τιμολογίου μεταξύ των παρόχων θα αναδείξει τον «φθηνό» όπως και τον «ακριβό».  
Ωστόσο το ζητούμενο είναι ότι η αγορά θα κινηθεί πιο ψηλά σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα είναι άνω των 0,20 ευρώ ανά KWh από 0,15 ευρώ που ήταν η μέση τιμή τους προηγούμενους 6 μήνες. .
Η διοίκηση της ΔΕΗ λόγω ότι έχει μεγάλο πελατολόγιο με το συνολικό αριθμό μετρητών να φτάνει σε 5.586.881 μετρητές όταν οι υπόλοιποι πάροχοι μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές εκτιμάται ότι θα δώσει ανταγωνιστική τιμή.
Ο ισχυρός παίκτης της ενεργείας θα περιορίσει  τις πιθανότητες να φύγουν πελάτες  προς τους άλλους παρόχους ενέργειας.

Τα δύσκολα για τα νοικοκυριά με το νέο έτος


Τα  νέα  και μη επιδοτούμενα τιμολόγια ρεύματος θα είναι «φορτίο» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τη νέα χρονιά καθώς ο νέος υπολογισμός για την τελική τιμή της Kwh θα αναδείξει ότι η KWh  θα είναι ακριβότερη έως 48% σε σχέση με τη μηνιαία χονδρεμπορική τιμή του Χρηματιστηρίου Αθηνών διότι οι πάροχοι  θέλουν να έχουν  περιθώριο κέρδους από 40 έως 60 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης