Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός αγοράς πετρελαίου το δολάριο – Το mega deal των Αράβων με την Ινδία και η ραγδαία άνοδος των ρωσικών εξαγωγών

Εκτός αγοράς πετρελαίου το δολάριο – Το mega deal των Αράβων με την Ινδία και η ραγδαία άνοδος των ρωσικών εξαγωγών
Μόλις το 10% των εξαγωγών «μαύρου χρύσου» της Ρωσίας διενεργείται σε δολάρια
Μέσα από μια σειρά τακτικών συντονισμένων κινήσεων εκ μέρους των κρατών της ομάδας των BRICS, το δολάριο εξαφανίζεται από την αγορά πετρελαίου, γεγονός με πολλαπλές συνέπειες για την οικονομική ηγεμονίας των ΗΠΑ.
Η αρχή έγινε με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Αυτές οι κυρώσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας και διατάραξαν το παγκόσμιο εμπόριο, ιδιαίτερα την εξάρτηση από το δολάριο για τις διεθνείς συναλλαγές.
Ωστόσο, σε μια στρατηγική κίνηση, οι BRICS παρενέβησαν για να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποφύγει τη σχεδιαζόμενη από τη Δύση οικονομική κατάρρευση ξεκινώντας ααυτό που αποκλήθηκε κύμα της αποδολαριοποίησης.
Άρχισαν να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να πληρώσουν τις εισαγωγές σε αργό πετρέλαιο, εκτοπίζοντας τον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου.
Τα μέλη των BRICS όπως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέτρεψαν τις πληρωμές τους για το πετρέλαιο στο κινεζικό γιουάν όταν συναλλάσσονται με τη Ρωσία αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο.

Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στη Ρωσία να εξάγει αργό πετρέλαιο στις χώρες BRICS και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς να εξαρτάται από το δολάριο.
Ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών διασυνοριακών συναλλαγών διακανονίστηκε σε νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν και τα ρούβλια.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση και διανέμοντας το στην Ευρώπη.
Η επιβολή κυρώσεων οδήγησε σε πτώση των τιμών του ρωσικού αργού πετρελαίου, από την οποία επωφελήθηκαν διάφορες χώρες.
Η Ινδία, για παράδειγμα, μπόρεσε να εξοικονομήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως επιλέγοντας να πληρώνει για πετρέλαιο σε τοπικά νομίσματα αντί για δολάρια.
Η προτίμηση των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις χώρες BRICS έχει συμβάλει στην ενίσχυση των αντίστοιχων οικονομιών τους.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ εάν οι BRICS αποφασίσουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της αλλαγής.


Τι δείχνουν τα στοιχεία...

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία ότι μικρό μέρος, λιγότερο από το 10%, των συναλλαγών της Ρωσίας γίνεται σε δολάρια για την πώληση πετρελαίου, με την πλειοψηφία να διακανονίζεται σε τοπικά νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν και το ρωσικό ρούβλι.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) δήλωσε την πρόθεσή του να διεξάγει συναλλαγές με τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τοπικά νομίσματα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας έναντι των αμερικανικών κυρώσεων.
Τόσο οι BRICS όσο και το GCC διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να συνεχίσει να εμπορεύεται πετρέλαιο χωρίς να εξαρτάται από το δολάριο ΗΠΑ. Ω
ς εκ τούτου, φαίνεται ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει αποτελεσματικά τις κυρώσεις των ΗΠΑ με την υποστήριξη άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Η συμφωνία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ινδίας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη ξεκινήσει εμπορικές συμφωνίες πετρελαίου σε τοπικά νομίσματα, παραμερίζοντας το δολάριο ΗΠΑ με την Ινδία, μέλος των BRICS.
Πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στάλθηκαν στην Ινδία από τα ΗΑΕ και η πληρωμή εκκαθαρίστηκε σε ρουπίες.
Η συμφωνία για το πετρέλαιο ξεκίνησε να ισχύει από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και ήταν μια ιστορική μετατόπιση από το δολάριο.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε επίσης ότι είναι ανοιχτή στην αποδοχή τοπικών νομισμάτων για εξαγωγές πετρελαίου.
Το Βασίλειο επιδιώκει να ειπράττει τόσο δολάρια όσο και άλλα τοπικά νομίσματα για να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά του.
Συμπερασματικά, οι χώρες BRICS χρησιμοποιούν τον τομέα του πετρελαίου ως όπλο για να μειώσουν τη χρήση του δολαρίου παγκοσμίως.
Επίσης, εάν πολλές περισσότερες χώρες αρχίσουν να πληρώνουν σε τοπικά νομίσματα για πετρέλαιο, το δολάριο θα πληγεί σοβαρά στο προσεχές διάστημα.
Oil price news: Oil climbs again with OPEC+ meeting and Fed signals in  focus - BNN Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης