Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χάρτινος πύργος ο κλάδος «καθαρής ενέργειας» – Χάθηκαν πάνω από 30 δισ. σε 6 μήνες, σχεδόν 500 εκατ. η «ζημιά» στην Ελλάδα

Χάρτινος πύργος ο κλάδος «καθαρής ενέργειας» – Χάθηκαν πάνω από 30 δισ. σε 6 μήνες, σχεδόν 500 εκατ. η «ζημιά» στην Ελλάδα
Πάνω από 30 δισ. έχασαν οι εταιρείες «καθαρής ενέργειας» στις ΗΠΑ μόλις σε 6 μήνες
Δύσκολες ώρες περνάει ο κλάδος «καθαρής ενέργειας» παγκοσμίως, με μόνο αυτές των ΗΠΑ να έχουν χάσει πάνω από 30 δισ. μέσα σε έξι μήνες.
Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να προσπαθεί να επιδοτεί τις αβέβαιες επενδύσεις της «καθαρής ενέργειας», τα υψηλά επιτόκια που διαμορφώνουν οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι το βασικό βαρίδι για τον κλάδο.
Και επιβεβαιώνουν όπως είναι φυσικό ότι οι εταιρείες «πράσινης ενέργειας» δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια είναι υψηλά.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg, αυτό είναι απλώς η κανονικότητα για ορισμένους τίτλους καθαρής ενέργειας.
Ένα χρόνο αφότου η σημαντική νομοθεσία για το κλίμα του Προέδρου Joe Biden υποσχέθηκε σημαντική χρηματοδότηση για τη μετάβαση των ΗΠΑ στην καθαρή ενέργεια, ο κλάδος σημείωσε απότομη πτώση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αξία της κεφαλαιοποίησης του τους τελευταίους έξι μήνες.
Στην Ελλάδα, οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil και ο Ελλάκτωρ, έχουν χάσει από τα υψηλά του Ιουλίου σχεδόν μισό δισ. από την κεφαλαιοποίησή τους, καθώς δέχονται τα μεγάλα κύματα της αναταραχής στον κλάδο.

Κόστος δανεισμού

Οι αυξήσεις επιτοκίων, που επηρεάζουν την κερδοφορία έργων μεγάλης κλίμακας, όπως τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα, έχουν οδηγήσει σε ακυρώσεις έργων και ακόμη και χρεοκοπίες στον τομέα, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η αισιοδοξία που υποκινήθηκε από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού έχει ξεθωριάσει, με αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραίας αξίας των εταιρειών των ΗΠΑ που είναι εισηγμένες στον Παγκόσμιο Δείκτη Καθαρής Ενέργειας S&P κατά το εξάμηνο που έληξε στις 27 Νοεμβρίου.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ύφεση υπογραμμίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλιματικοί στόχοι του Biden.
Οι εταιρείες καθαρής ενέργειας όχι μόνο παλεύουν με το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, αλλά αντιμετωπίζουν επίσης εμπόδια στην αποδοχή από την κοινότητα, την απόκτηση κρατικών αδειών και την ενσωμάτωση σε ένα γερασμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που αγωνίζεται να υποστηρίξει την εισροή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εντείνουν τις δραστηριότητες εξόρυξης - και, σύμφωνα με τον Biden, κερδίζουν «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».
Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μήνυμα είναι σαφές: το ταξίδι των ΗΠΑ προς ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2035 γίνεται όλο και πιο δύσκολο.
oil1_0.jpg

Το αδιέξοδο των ΑΠΕ

Ο Eric Scheriff, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Capstone, δήλωσε στο Bloomberg, ότι «βρισκόμαστε στη στιγμή της συνειδητοποίησης, όπου κάποια από την ευφορία έχει απομακρυνθεί και αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν θα είναι ακόμα εύκολο».
«Σε τελική ανάλυση, οι πράσινες επενδύσεις πρέπει να βασίζονται στην οικονομική πραγματικότητα», πρόσθεσε ο Jerome Dodson, ο ιδρυτής της Parnassus Investments.
Και γι' αυτό είδαμε τον τομέα της καθαρής ενέργειας να αντιμετωπίζει ένα κύμα οικονομικών προκλήσεων.
Η Proterra, κατασκευαστής ηλεκτρικών λεωφορείων, και η Sunlight Financial Holdings, μια εταιρεία χρηματοδότησης ηλιακής ενέργειας, αναζήτησαν αμφότερες την προστασία του Κεφαλαίου 11 (περί προστασίας από τους πιστωτές).
Επιπλέον, οι προγραμματισμένες συγχωνεύσεις και έργα εκτροχιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης της Ares Acquisition με την X-Energy Reactor και τα αιολικά έργα της Avangrid στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη.
Ο Garvin Jabusch, επικεφαλής επενδύσεων στην Green Alpha Advisors, κατέληξε: «Το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν είναι πολύ σύντομο.
Ό,τι επενδύεται σε νέα εξερεύνηση, νέα ανακάλυψη, νέα εξόρυξη, νέα καύση, νέοι κινητήρες εσωτερικής καύσης, νέες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύση - όλα αυτά τα πλεονεκτήματα μακράς διάρκειας ζωής - μας απομακρύνουν πολύ περισσότερο από οποιουσδήποτε κλιματικούς στόχους».

Αναθεωρείται και το ESG

Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν και οι πρώτες αναθεωρήσεις του ESG, αφού ο Markus Müller, επικεφαλής επενδύσεων ESG στην Private Bank της Deutsche Bank δήλωσε ότι τα κεφάλαια βιωσιμότητας πρέπει να περιλαμβάνουν παραδοσιακά ενεργειακές μετοχές, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο στερεί από τους επενδυτές μια εξαιρετική ευκαιρία να επενδύουν στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Όταν σκεφτόμαστε την καθαρή ενέργεια, αυτά είναι επιχειρηματικά μοντέλα που είναι αρκετά νέα και ευαίσθητα στα επιτόκια», είπε.
Από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι τίτλοι ορυκτών καυσίμων έχουν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) κεφάλαια να παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση.
Ο Müller τόνισε ότι οι επενδυτές που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα απαιτούν πιο λεπτομερείς γνωστοποιήσεις από τις εταιρείες σχετικά με τη στροφή τους σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σαφέστερους κανονισμούς για τη σήμανση κεφαλαίων που επικεντρώνονται στη μετάβαση.
Η έρευνα ESG του Chief Investment Office της Deutsche Bank δείχνει συνεχές ενδιαφέρον των επενδυτών για τη βιωσιμότητα, με την ενεργειακή μετάβαση να είναι η κορυφαία επενδυτική επιλογή, ξεπερνώντας την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στους παράγοντες ESG για τη διαχείριση κινδύνου μειώνεται, με μόνο το 37% να συμφωνεί ότι είναι αποτελεσματικό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης