Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος άνω του 2% στο πετρέλαιο, ανέκτησε τα 80 δολάρια το Brent

Άνοδος άνω του 2% στο πετρέλαιο, ανέκτησε τα 80 δολάρια το Brent
Τέλος στο αρνητικό σερί
Σχετικά Άρθρα
Με σημαντικά κέρδη άνω του 2% έκλεισαν σήμερα 28/11 οι τιμές πετρελαίου, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων.
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+ (OPEC και σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία) που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (30/11/2023).
«Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, η πρόσφατη πτώση των τιμών πιθανόν να θεωρηθεί αγοραστική ευκαιρία, ειδικά αν συμφωνηθούν περαιτέρω περικοπές», δήλωσε ο Tamas Varga από τη PVM, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του OPEC+.
Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά κατέρρευσε όταν ο OPEC+ -ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας- ανέβαλε για τις 30 Νοεμβρίου τη συνάντηση για να εξομαλύνει τις διαφορές σχετικά με τους στόχους παραγωγής για τους παραγωγούς της Αφρικής. Η ομάδα έχει έκτοτε κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός συμβιβασμού, δήλωσαν τέσσερις πηγές του OPEC+ στο Reuters την Παρασκευή, βοηθώντας ενδεχομένως τον de facto ηγέτη της ομάδας, τη Σαουδική Αραβία, να βρει συναίνεση σχετικά με την ανάγκη εμβάθυνσης των περικοπών της παραγωγής.
«Η Σαουδική Αραβία μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί για 60 συνεχόμενες ημέρες. Αυτό μπορεί να αμβλύνει την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κίνηση για τη σύσφιξη των αγορών πετρελαίου και τη στήριξη των τιμών», ανέφερε η ANZ Research σε σημείωμά της την Τρίτη 28/11.
Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη από ένα αδύναμο δολάριο -που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και τείνει να αντανακλά μεγαλύτερη διάθεση για ρίσκο μεταξύ των επενδυτών- και από τις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τέσσερις αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν κατά μέσο όρο ότι ο τελευταίος γύρος των εβδομαδιαίων εκθέσεων για την προσφορά των ΗΠΑ θα δείξει ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 2,1% στα 76,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε επίσης 2,1% και έκλεισε στα 81,68 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα, το WTI κατέγραψε συνολικά απώλειες 0,7% και το Brent απώλειες 0,1% (πέμπτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση).

Βολές OPEC κατά ΙΕΑ

Επίθεση κατά τους Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) εξαπολύει ο OPEC, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, υπεραμυνόμενος επί της ουσίας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το πετρελαϊκό καρτέλ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ΔΟΕ έχει «αδικήσει» τη βιομηχανία για τον ρόλο της στην κλιματική κρίση, εκφράζοντας αναφερόμενος στα συμπεράσματα της πρόσφατης έκθεσης του οργανισμού. Και υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία πετρελαίου αγκαλιάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σημαντικές επενδύσεις που γίνονται, και επενδύει σε τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΕΑ δυστυχώς χρησιμοποίησε τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες για να επικρίνει και να καθοδηγήσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι αντιδιπλωματικός. Ο ίδιος ο ΟΠΕΚ δεν είναι ένας οργανισμός που θα υπαγόρευε σε άλλους τι πρέπει να κάνουν», υποστήριξε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του OPEC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης