Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παρατείνεται για 6 μήνες το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές επιδοτήσεις στην Ενέργεια

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παρατείνεται για 6 μήνες το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές επιδοτήσεις στην Ενέργεια
Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πως θα παρατείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τρεις ακόμη μήνες από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί
Την παράταση για τρεις μήνες του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη στήριξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πως θα παρατείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τρεις ακόμη μήνες από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, έως τον Ιούνιο του 2024, ώστε να επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να αποζημιώσουν τις εταιρείες για τις υψηλές τιμές ενέργειας που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ χαλάρωσε τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αφού χιλιάδες εταιρείες επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το χαλαρό καθεστώς θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι θα επεκτείνει αυτή τη χαλάρωση μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αλλά όπως δήλωσε έλαβε υπόψη «τα σχόλια που έλαβε από τα κράτη μέλη».

Ιστορικό

Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου REPowerEU.
Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπει τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων που μπορούν να χορηγούν τα κράτη μέλη:

περιορισμένα ποσά ενίσχυσης, υπό οποιαδήποτε μορφή, για επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις επακόλουθες κυρώσεις και αντίμετρα έως το αυξημένο ποσό των 62 000 ευρώ και 75 000 ευρώ στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας αντίστοιχα, και έως 500 000 ευρώ σε όλους τους άλλους τομείς

στήριξη της ρευστότητας υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων

ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν υπό οποιαδήποτε μορφή, θα αποζημιώνουν εν μέρει τις επιχειρήσεις, ιδίως τις πλέον ενεργοβόρες, για το πρόσθετο κόστος λόγω των έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική ενίσχυση ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30 % των επιλέξιμων δαπανών και — προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας — δεν θα πρέπει να αφορά περισσότερο από το 70 % της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με ανώτατο όριο τα 2 εκατ. ευρώ σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν η επιχείρηση υφίσταται ζημίες εκμετάλλευσης, ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση για να εξασφαλιστεί η συνέχιση μιας οικονομικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, για τους ενεργοβόρους χρήστες, οι εντάσεις ενίσχυσης είναι υψηλότερες και τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις που υπερβαίνουν τα εν λόγω ανώτατα όρια, έως 25 εκατ. ευρώ και, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς και υποτομείς που πλήττονται ιδιαίτερα, έως 50 εκατ. ευρώ

μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν προγράμματα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ανανεώσιμου υδρογόνου, του βιοαερίου και του βιομεθανίου, της αποθήκευσης και της θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω αντλιών θερμότητας, με απλουστευμένες διαδικασίες διαγωνισμών που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνονται επαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη μπορούν να σχεδιάσουν προγράμματα για μια συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία χρειάζεται στήριξη ενόψει του συγκεκριμένου εθνικού ενεργειακού μείγματος· και

• μέτρα για τη διευκόλυνση της απανθρακοποίησης των βιομηχανικών διεργασιών. Για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, τα κράτη μέλη μπορούν να στηρίξουν επενδύσεις με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ιδίως μέσω του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια και πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Τα κράτη μέλη μπορούν είτε i) να θεσπίσουν νέα προγράμματα βασισμένα σε διαγωνισμούς είτε ii) να στηρίξουν απευθείας έργα, χωρίς διαγωνισμούς, με ορισμένα όρια όσον αφορά το μερίδιο της δημόσιας στήριξης ανά επένδυση. Θα προβλεφθούν ειδικές συμπληρωματικές πριμοδοτήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για λύσεις ιδιαίτερα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των εν λόγω μέτρων.
Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης, ως έχει σήμερα, ισχύει έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 για τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και τα μέτρα που καλύπτουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Οι ενισχύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας μπορούν να χορηγούνται έως το τέλος Ιουνίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης