Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελάχιστες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των ΔΟΕ και ΟΠΕΚ

Ελάχιστες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των ΔΟΕ και ΟΠΕΚ
Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητη -σε ημερήσια βάση- έκλεισε η τιμή του αμερικανικού αργού WTI σήμερα 14/11, εν αναμονή των στοιχείων της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ) για την προσφορά «μαύρου χρυσού» στη χώρα.
Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε στα 78,26 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα -μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ- είχε ενισχυθεί στα 79,77 δολάρια.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με πτώση 5 σεντς στα 82,47 δολάρια το βαρέλι.
Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) είχε αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες.
Η ζήτηση πετρελαίου έχει στηριχθεί φέτος από τις ανθεκτικές παραδόσεις των ΗΠΑ και τη ζήτηση ρεκόρ του Σεπτεμβρίου από την Κίνα, ενώ οι προσδοκίες για το 2024 λαμβάνουν ώθηση από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και την πρόσφατη πτώση των τιμών του αργού, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.
"Προς το παρόν, με τη ζήτηση να εξακολουθεί να υπερβαίνει τις διαθέσιμες προμήθειες οδεύοντας προς τον χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου, οι ισορροπίες της αγοράς θα παραμείνουν ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους - και περαιτέρω μεταβλητότητα μπροστά μας", ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.

Εχθές 13/11, οι τιμές έκλεισαν ανοδικά έκλεισαν, καθώς το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε μετά την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για ισχυρή ζήτηση.
Ο Οργανισμός ανέφερε σε έκθεσή του ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει ισχυρή καθώς οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ανέφερε επίσης την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών αργού τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τους κερδοσκόπους για χειραγώγηση, ότι στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν: "Παρά τα παραπάνω υγιή και υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, οι τιμές πετρελαίου κινήθηκαν χαμηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω των κερδοσκόπων των χρηματοπιστωτικών αγορών".

Την περασμένη εβδομάδα, WTI και Brent σημείωσαν συνολικές απώλειες άνω του 4%, ενώ, για το σύνολο του Οκτωβρίου, ξεπέρασαν το 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης