Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χωροταξικό - Ποιες περιοχές θα πάρουν περισσότερες ΑΠΕ και που μειώνονται - Μπαίνουν και «Απάτητα Βουνά»

Χωροταξικό - Ποιες περιοχές θα πάρουν περισσότερες ΑΠΕ και που μειώνονται - Μπαίνουν και «Απάτητα Βουνά»
Στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) το οποίο παραδόθηκε προσφάτως από τους μελετητές προτείνεται μια ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού
Ανακατεύεται η «τράπουλα» με τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται και εκείνες όπου θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται η ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) το οποίο παραδόθηκε προσφάτως από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνεται μια ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων όπως είναι οι ταχύτητες των ανέμων, η ηλιακή ακτινοβολία κλπ.
Ειδικότερα, στο σχέδιο του νέου ΕΧΠ-ΑΠΕ οι περιοχές στις οποίες οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ΑΠΕ ευνοούνται (δηλαδή οι ΠΑΠ) προτείνεται να αυξηθούν σε 67 από 58 που είναι σήμερα σύμφωνα με το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) του 2008. Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας προστίθενται 22 δημοτικές ενότητες από την Κρήτη καθώς και άλλες 18 από τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων. Παράλληλα, αυξάνονται οι ΠΑΠ στην Εύβοια αν και αφήνεται …εκτός κάδρου η περιοχή της Καρύστου, την οποία οι μελετητές θεωρούν επιβαρημένη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης