Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O πόλεμος του πετρελαίου: Ρωσία και Σαουδική Αραβία κλείνουν τις στρόφιγγες του «μαύρου χρυσού» - Περικοπές εξαγωγών και μείωση της παραγωγής

O πόλεμος του πετρελαίου: Ρωσία και Σαουδική Αραβία κλείνουν τις στρόφιγγες του «μαύρου χρυσού» - Περικοπές εξαγωγών και μείωση της παραγωγής
«Η Ρωσία θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική μείωση των προμηθειών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023», δήλωσε ο Alexander Novak

Τα ενεργειακά αγαθά έχουν πλέον καταστεί σημαντικό γεωπολτικό όπλο.
Ρωσία και Σαουδική Αραβία σε απόλυτο συντονισμό ανακοίνωσαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 τον περιορισμό στην προσφορά πετρελαίου, γεγονός που σε σχέση με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να κυοφορήσει μιε νές, πιο ισχυρή αυτή τη φορά ενεργειακή κρίση.
Η Ρωσία θα συνεχίσει τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.
Την ίδια ώρα, Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους
«Η Ρωσία θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική μείωση των προμηθειών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023», είπε, προσθέτοντας ότι θα γίνει ανάλυση της αγοράς. γίνει τον επόμενο μήνα για να ληφθεί απόφαση είτε για συνέχιση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου είτε για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Αυτό το μέτρο συμπληρώνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία τον Απρίλιο του 2023 και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024.
Σύμφωνα με τον Novak, πρόσθετες περικοπές στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων του ΟΠΕΚ+ για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ισορροπίας στις αγορές πετρελαίου.
Η Ρωσία άρχισε να μειώνει οικειοθελώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον μέσο όρο του Φεβρουαρίου τον Μάρτιο. Η διάρκεια των περικοπών παραγωγής παρατάθηκε αρκετές φορές, τελικά μέχρι το τέλος του 2023. Μετά τη συνάντηση του OPEC+ στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη, οι περικοπές παραγωγής παρατάθηκαν μέχρι τα τέλη του 2024.
Μαζί με αυτό, η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και άρχισε να μειώνει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, όταν το μέτρο αυτό παρατάθηκε μέχρι το τέλος του έτους.
Η Σαουδική Αραβία, την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να μειώνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα διενεργήσει ανάλυση αγοράς τον Δεκέμβριο, μετέδωσε το Σαουδικό Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA), επικαλούμενο πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας.
«Επίσημη πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2023 και αργότερα παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2023.
Έτσι, η παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2023 θα είναι περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η πηγή είπε ότι αυτή η εθελοντική απόφαση για περικοπή θα επανεξεταστεί τον επόμενο μήνα για να εξεταστεί η παράταση της περικοπής, η εμβάθυνσή της ή η αύξηση της παραγωγής», πρόσθεσε η πηγή του πρακτορείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης