Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταυρόλεξο τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Οι πάροχοι έχουν το πάνω χέρι έναντι των καταναλωτών με τη βούλα του ΥΠΕΝ

Σταυρόλεξο τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Οι πάροχοι έχουν το πάνω χέρι έναντι των καταναλωτών με τη βούλα του ΥΠΕΝ
Τα χρώματα όπως το Μπλε το Πράσινο, το Κίτρινο, και το Πορτοκαλί θα μπουν στη ζωή των καταναλωτών από τις αρχές του νέου έτους
«Προπαίδεια» δημοτικού η Ρήτρα Αναπροσαρμογής μπροστά στο νέο καθεστώς των τιμολογίων ρεύματος της χαμηλής τάσης για τα νοικοκυριά.
Τα χρώματα όπως το Μπλε το Πράσινο, το Κίτρινο, και το Πορτοκαλί θα μπουν στη ζωή των καταναλωτών από τις αρχές του νέου έτους.
Το Μπλε: Τιμολόγια ορισμένου χρόνου με σταθερή τιμή χρέωσης προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης.
Το Πράσινο: Την 1.1.2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή που θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.
Το Κίτρινο: Συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Με τιμή χρέωσης ex ante (εκ των προτέρων) Με τιμή χρέωσης ex post (εκ των υστέρων).
Το Πορτοκαλί: Δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή τουκαταναλωτή.

Το ενιαίο τιμολόγιο

Μαζί με τα πολύχρωμα τιμολόγια έρχεται και το «ΕΝΙΑΙΟ» το οποίο θα το διαθέτουν όλοι οι προμηθευτές ενέργειας.
Ο σκοπός του νέου τιμολογίου σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θόδωρος Σκυλακάκης είναι να μεταφέρουν οι προμηθευτές τους καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν ένα από τα πολύχρωμα τιμολόγια.
Χθες στο στάδιο της παρουσίασης των νέων τιμολογίων στους συντάκτες του υπουργείου από τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, όταν η συζήτηση έφθασε στη διαδικασία τιμολόγησης, ο υπουργός είπε ότι η τιμή του θα είναι γνωστή από την 1η κάθε μήνα θα είναι σε ισχύ από τον επόμενο μήνα.

Νέος μαθηματικός Τύπος τιμολόγησης ρεύματος

Το κόστος ανά KWh του Ενιαίου Τιμολογίου θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο αφού προστεθεί το περιθώριο κέρδους.
Η επιμονή των δημοσιογράφων για το μαθηματικό τύπο έφερε το υπουργό στο …χείλος του γκρεμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να μιλάμε για περισσότερο από 20 λεπτά και να ξεδιπλώσουμε χαρτιά που δεν θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε για κάτι άλλο. Η αδυναμία ορισμένων δημοσιογράφων να κατανοήσουν το νέο δαιδαλώδες τοπίο οδήγησε τον υπουργό του ΥΠΕΝ να διατυπώσει μια σκέψη για διαφημιστική καμπάνια για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, η οποία ακόμη παραμένει μία σκέψη.
Στο ενιαίο τιμολόγιο θα μπουν όσοι δεν επιλέξουν ένα τιμολόγιο με το συνολικό τους αριθμό να υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια παροχές σε σύνολο 8 εκατομμυρίων παροχών.
Η δημιουργία του Ενιαίου Τιμολογίου στηρίχθηκε στην αναγκαιότητα για τις παροχές που δεν είχαν συμβόλαιο με τον προμηθευτή.
Το βασικό πρόβλημα αφορά τη ΔΕΗ η οποία πλέον θα μπορεί να μετακινήσει τους πελάτες της.
Το κόστος χρέωσης της KWh είναι στην αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών δεν ήταν στην ατζέντα του Υπουργού

Από την ατζέντα του υπουργού απουσίαζαν τα δικαιώματα των καταναλωτών διότι το Μπλε τιμολόγιο υπόσχεται ότι θα δίνει σταθερό συμβόλαιο αλλά το ΥΠΕΝ παραβλέπει το γεγονός ότι ο προμηθευτής μπορεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας, με βάση τον Κανονισμό Προμήθειας Ενέργεια, ο οποίος νομιμοποιεί τις αλλαγές υπερ του προμηθευτή και σε βάρος των καταναλωτών.

Τα παγια είναι άλλο θέμα λέει ο υπουργός

Επιπλέον ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης όταν τέθηκε το θέμα του παγίου στα τιμολόγια ρεύματος το οποίο ανά μήνα ανέρχεται στα 5 ευρώ, θεώρησε ότι ένα άλλο θέμα που δεν συνδέεται με την παρουσίαση των τιμολογίων.
Η επιμονή του ΒΝ τα πάγια δίνουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ το μήνα χωρίς να έχει ξοδευτεί 1 ευρώ από τους προμηθευτές υποβάθμισε το θέμα παρότι τα πληρώνουν οι καταναλωτές.
Επίσης προσδιορίζει την κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών που αλλάζουν πάροχο χωρίς να πληρώνουν τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος αναζητώντας άλλο παροχο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η νέα διάταξη προβλέπει ότι η αλλαγή με ανεξόφλητες οφειλές τουλάχιστον σε 2 προμηθευτές από καταναλωτές εντός πενταετίας.
Η πενταετία εκκινεί από 1.1.2020.
Ο υπουργός όταν προκλήθηκε να δώσει χαρακτηρισμό για ένα προμηθευτή που πουλά πανάκριβα την τιμή της Kwh το απέφυγε και επανήλθε στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι «κακοί» καταναλωτές και οι «καλές» εταιρείες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης