Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίδομα για θέρμανση με ρεύμα - Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου - Η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ τον μήνα

Επίδομα για θέρμανση με ρεύμα - Σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου - Η ενίσχυση θα είναι 60 ευρώ τον μήνα
Από την 1η Ιανουαρίου θα καταργηθούν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Σχετικά Άρθρα
Από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα τεθεί σε ισχύ η επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτίμησε ότι περίπου οι μισοί καταναλωτές θερμαίνονται με συσκευές, που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου περίπου 1,2 εκατομμύριο ενεργειακά ευάλωτους με βάση τις «θερμοημέρες».
«Καλύπτουμε το τρίμηνο που ξεκινά 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα», εξήγησε. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ τον μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. ευρώ -45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο-, με τον υπουργό να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση και θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε -κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- πως η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος. «Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου» επεσήμανε.

Το ειδικό τιμολόγιο

Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή και το ειδικό τιμολόγιο. Συγκεκριμένα, όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου θα μεταπέσουν αυτόματα στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο». Αυτό θα έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν οι προμηθευτές όλο το 2024 και θα έχουν την υποχρέωση να το προσφέρουν και το 2025 για όσους το επιλέξουν.
Δεδομένου ότι το τιμολόγιο αυτό θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές, θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν την εταιρεία που είναι φθηνότερη.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική σήμανση: μπλε (σταθερά), πράσινο (ειδικό κοινό τιμολόγιο), κίτρινο (κυμαινόμενα) και τα πορτοκαλί (κοινωνικά).

Ρευματοκλοπές

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα υπάρξουν, πέραν των ποινικών, πειθαρχικά μέτρα: προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης