Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Πιθανό σοκ στο πετρέλαιο λόγω Μεσανατολικού - H έκρηξη επενδύσεων LNG θα προκαλέσει πτώση στο φυσικό αέριο

IEA: Πιθανό σοκ στο πετρέλαιο λόγω Μεσανατολικού - H έκρηξη επενδύσεων LNG θα προκαλέσει πτώση στο φυσικό αέριο
Η απότομη αύξηση της ικανότητας παραγωγής LNG θα μειώσει τις τιμές και τις ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας υπερπροσφοράς
Κορύφωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων αναμένει αυτήν τη δεκαετία ο ΙΕΑ…
Στη συνέχεια, ο συνδυασμός ώθησης σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και διαρθρωτικών οικονομικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις…
Για πρώτη φορά σε ένα σενάριο WEO (World Energy Outlook), προβλέπεται κορύφωση στη ζήτηση άνθρακα παγκοσμίως.
Ειδικότερα, ο IEA, στις προοπτικές του 2023, βλέπει το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, το οποίο για δεκαετίες ανέρχεται σε περίπου 80%, να μειώνεται στο 73% έως το 2030, ενώ οι σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) θα κορυφωθούν το 2025».
Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμη πιο αποφασιστικά μέτρα για να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C, διότι, επί του παρόντος, σύμφωνα με την IEA, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει πολύ υψηλή.
Σε αυτό το σενάριο, παρατηρεί η ΙΕΑ, όχι μόνο θα επιδεινωθούν οι επιπτώσεις στο κλίμα, αλλά και θα υπονομευθεί η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος, που έχει κατασκευαστεί για έναν ψυχρότερο κόσμο με λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η κάμψη της καμπύλης εκπομπών σε μια διαδρομή συνεπή με τον στόχο του 1,5°C παραμένει δυνατή αλλά πολύ δύσκολη.
Όμως το κόστος της αδράνειας μπορεί να είναι τεράστιο: Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές θα παραμείνουν αρκετά υψηλές αυξάνοντας τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά περίπου 2,4°C αυτόν τον αιώνα - πολύ πάνω από το βασικό όριο που καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Κίνδυνος υπερπροσφοράς φυσικού αερίου, οι τιμές θα πέσουν

Στο World Energy Outlook, ο IEA αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τη ζήτηση φυσικού αερίου προς τα κάτω.
Η ζήτηση φυσικού αερίου το 2040 θα έχει μειωθεί κατά περίπου 570 bcm (μείωση 12%).
Στην τρέχουσα WEO, η ζήτηση φυσικού αερίου το 2040 έχει προσαρμοστεί προς τα κάτω κατ' άλλα 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ωστόσο, νέα έργα LNG που θα έρθουν από το 2025 (που ισοδυναμεί με περίπου το 45% της τρέχουσας παγκόσμιας προσφοράς LNG) θα αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με την τιμή και τον εφοδιασμό του φυσικού αερίου, αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας πληθώρας προσφορών.\

Πετρελαϊκό σοκ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον οργανισμό, ένα νέο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ' όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού.
«Ασφαλώς δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση.
Αλλά οι εντάσεις είναι πολύ ισχυρές, και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή αυτή.
Όχι μόνο οι παραγωγοί είναι εκεί, αλλά και βασικοί εμπορικοί δρόμοι»
Μια μείζονα γεωπολιτική κρίση εκεί θα μπορούσε να οδηγήσει εκ νέου σε ένα πετρελαϊκό σοκ, 50 χρόνια μετά το σοκ του 1973.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης