Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια

ΕΕ: Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια
«Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»
Σχετικά Άρθρα
Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η ΕΕ την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση των τελευταίων δύο ετών ανατρέχει η έκθεση της Κομισιόν για την ενέργεια στην ένωση, στην οποία αξιολογείται η κατάσταση όσον αφορά την πράσινη μετάβαση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και καθορίζονται οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που έρχονται, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει τους φιλόδοξους στόχους της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και το 2050.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μπορεί να χειρότερα να είναι πίσω μας, ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Η Έκθεση δείχνει πώς η ΕΕ απάντησε συλλογικά και αποτελεσματικά στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία και στον εξοπλισμό των ενεργειακών της αποθεμάτων, επιταχύνοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, διαφοροποιώντας τις προμήθειες και εξοικονομώντας ενέργεια.
Επισημαίνεται ότι το σχέδιο REPowerEU και μια σειρά έκτακτων νομοθετικών μέτρων εξασφάλισαν ότι η Ευρώπη απέφυγε τις διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού, μείωσαν την πίεση στις αγορές ενέργειας, στις τιμές και στους καταναλωτές και συνέχισαν τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ.
Αυτό έγινε μέσω της νομοθεσίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μέσω της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Εκτιμάται ακόμη πως η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της REPowerEU.
Ενόψει του χειμώνα 2023-2024, η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, χάρη στις καλά συντονισμένες ενέργειες για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου, τη διαφοροποίηση των οδών και των υποδομών εισαγωγής ενέργειας, τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην ενεργειακή απόδοση και τις συλλογικές προσπάθειες για τη μείωση ενεργειακή ζήτηση.
Αν και οι χειρότερες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μπορεί να είναι τώρα πίσω μας, η Έκθεση τονίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και προσβάσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και να ενισχύει τη βιομηχανική και οικονομική ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες.
Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 2022 στα 294 ευρώ/MWh, μειώθηκαν κατά μέσο όρο στα 44 ευρώ/MWh από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώθηκαν στα 474 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022 και έπεσαν στο μέσο όρο των 107 ευρώ/MWh από Ιανουάριος έως Ιούνιος 2023.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τη βιομηχανία. Έχει δημοσιεύσει μια σύσταση για την ενεργειακή φτώχεια και έχει διευκολύνει μια κοινή δήλωση για ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων στον ενεργειακό τομέα.
Με ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ τώρα σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις και τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP) αποτελούν βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης