Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκρηξη 40% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ

Έκρηξη 40% στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ
Η ζημιά στον αγωγό της Φινλανδίας ενισχύει τις ανησυχίες για την ένταση στη Μέση Ανατολή
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023 έφθασαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς οι traders ανησυχούν ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός θα πληγεί από τις διακοπές στον αγωγό και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, τροχοδρομώντας μια ανοδική πορεία κατά περίπου 39% από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Σημειώνεται πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το ανώτατο όριο των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έφτασε τον Αύγουστο του 2022, ενώ η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της.
Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα ωθήσουν τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της γηραιάς ηπείρου.
Έτσι, παρότι οι αγορές πετρελαίου έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τον αντίκτυπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Hamas, οι traders ανησυχούν…
Σημειώνεται πως, εις απάντησιν στην επίθεση της Hamas, το Ισραήλ μείωσε τις εξαγωγές του στην Αίγυπτο, η Φινλανδία υποψιάζεται ότι κατεστραμμένος αγωγός της είχε υποστεί δολιοφθορά, ενώ την ίδια στιγμή οι απεργίες των εργαζομένων στην Αυστραλία δεν έχουν τελειώσει.
«Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς» δήλωσε ο Edward Gardner, οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Ίσως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Hamas-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση».
Line chart of Dutch TTF price (€ per megawatt hour) showing European gas futures rise since Israel-Hamas conflict breaks out
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ διέταξε τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία Chevron να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στο οικόπεδο Tamar, το πλησιέστερο από τα τρία ισραηλινά υπεράκτια projects φυσικού αερίου στη Γάζα, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Σύμφωνα με την Capital Economics, τo Tamar αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, που ξεπερνά τα 20 δισεκ. κυβ. μέτρ.
Και παρότι το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Ισραήλ καταναλώνεται εγχωρίως, περίπου το ένα τρίτο εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές.
Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.
«Με το Tamar εκτός σύνδεσης, το Ισραήλ θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Αίγυπτο μέσω αγωγού.
Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές LNG στην παγκόσμια αγορά είναι απίθανο να ανακάμψουν», πρόσθεσε ο Gardner.
Η παραγωγή στο άλλο σημαντικό οικόπεδο φυσικού αερίου του Ισραήλ, το κοίτασμα Leviathan, κοντά στον Λίβανο, θα μπορούσε να σταματήσει εάν επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.
Παράλληλα, στη Βόρεια Ευρώπη, οι traders ανησυχούν ότι η διαρροή που εντοπίστηκε την Κυριακή σε αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα μήκους 77 χιλιομέτρων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.
«Περισσότερο κινητήριος μοχλός για τις αυξήσεις των τιμών είναι η γεωπολιτική της διαρροής του αγωγού [Baltic], παρά η απώλεια της παροχής φυσικού αερίου στην αγορά» δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στην ICIS, μια εταιρεία πληροφοριών για την αγορά ενέργειας.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö συζήτησε τη ζημιά με τον Jens Stoltenberg, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, και η χώρα εργάζεται για να αποκαλύψει τους λόγους πίσω από τη διαρροή, καθώς και ένα σπάσιμο ενός καλωδίου δεδομένων μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας.
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα αίτια της διαρροής έχει προκαλέσει «πολλή νευρικότητα» μεταξύ των εμπόρων, είπε ο Marzec-Manser.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης