Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία και Σαουδική Αραβία σε επιφυλακή για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Ρωσία και Σαουδική Αραβία σε επιφυλακή για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
Πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τόνισε τη σημασία του συντονισμού της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, συναντήθηκαν δι' εκπροσώπων σήμερα (11/10) για να συζητήσουν την παγκόσμια αγορά εν μέσω φόβων, ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Πριν από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, τόνισε τη σημασία του συντονισμού της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και άλλους εταίρους στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται.
«Φυσικά, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πολύ ευαίσθητες στα γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή γύρω από την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση και φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο συντονισμός μας με τους Σαουδάραβες και τους άλλους εταίρους μας… είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.
Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Alexander Novak, ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, συναντήθηκαν στη Μόσχα ενόψει της διάσκεψης της ρωσικής ενεργειακής εβδομάδας.

Εκρηκτική άνοδος των τιμών λόγω Ισραήλ - Παλαιστίνης

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Hamas το περασμένο Σαββατοκύριακο πυροδότησε μια έκρηξη στις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, με την τιμή αναφοράς να αυξάνεται σχεδόν κατά 4 δολάρια το βαρέλι, ή περισσότερο από 4%, στα 88 δολάρια, καθώς στην αγορά εικάζεται ότι μια ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό.
Ο Magid Shenouda, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα εμπορευμάτων Mercuria, δήλωσε σε συνέδριο βιομηχανίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τετάρτη ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί αναλυτές που πίστευαν ότι επρόκειτο να πάει στα 100 $ σε κανονικές συνθήκες» τόνισε, για να προσθέσει πως «τα γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα έθεσαν ένα μεγάλο σύννεφο πάνω από την αγορά».
Οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 90 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, αφού οι σημαντικότεροι παραγωγοί πετρελαίου του κόσμου ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν τις συντονισμένες περικοπές παραγωγής τους μέχρι τον Δεκέμβριο για να στηρίξουν τις τιμές.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να διατηρούν συνολικά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, από την αγορά μέχρι το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που απογοήτευσε τους παγκόσμιους ηγέτες που αγωνίζονται ενάντια στον οικονομικό πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης