Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιές ελληνικές θάλασσες θα υποδεχτούν τα Πλωτά Υπεράκτια Αιολικά των 2 GW - Σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ με SPV

Ποιές ελληνικές θάλασσες θα υποδεχτούν τα Πλωτά Υπεράκτια Αιολικά των 2 GW - Σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ με SPV
Ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου από την Καθημερινή της Κυριακής 8/10

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα αλλά πιθανότατα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών να μεταφερθεί για την επόμενη, προκρίνει 12 συνολικά περιοχές ως δυνητικές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030.

Τα «σκήπτρα» της νέας αγοράς, σύμφωνα μα τα όσα προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα ΑΥΑΠ, κρατάει η Κρήτη, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου που μπορεί να φιλοξενήσει 550 MW και αμέσως μετά το ΒΑ Αιγαίο στην θαλάσσια ζώνη Λέσβου- Σκύρου- Κύμης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW.

Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων, στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου, ενώ στον «χάρτη» των δυνητικών περιοχών μπαίνει και το Ιόνιο που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Το Εθνικό Πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων νησιών στο Βορειο-Δυτικό Ιόνιο για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200 MW.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergyneews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης