Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επόμενη μέρα του πολέμου Χαμάς - Ισραήλ για το πετρέλαιο: Όσο μαίνεται, θα «φουντώνει» τις τιμές

Η επόμενη μέρα του πολέμου Χαμάς - Ισραήλ για το πετρέλαιο: Όσο μαίνεται, θα «φουντώνει» τις τιμές
Ειδικοί του πετρελαίου προβλέπουν τον αντίκτυπο στην αγορά της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς
Ο συνολικός αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου από την επίθεση στο Ισραήλ από τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς θα είναι περιορισμένος, μόνο εφόσον η σύγκρουση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω, σε έναν περιφερειακό πόλεμο, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.
Σε διαφορετική περίπτωση, όσο ο πόλεμος κλιμακώνεται, τόσο θα φουντώνουν οι τιμές του πετρελαίου.
«Μπορεί να δούμε μια απότομη άνοδο των τιμών του αργού όταν οι αγορές ανοίξουν τη Δευτέρα», δήλωσε στο CNBC η Vandana Hari, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Vanda Insights, ωστόσο «ο αντίκτυπος στην τιμή του πετρελαίου θα είναι περιορισμένος μόνο εάν δεν δούμε τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών να επεκτείνεται γρήγορα σε έναν περιφερειακό πόλεμο...» δήλωσε ο Iman Nasseri από την Facts Global Energy, στο CNBC.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες πετρελαίου, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, και δυστυχώς υπάρχει η δυνατότητα να πυροδοτηθεί περαιτέρω.

«Μικροί» παίκτες σε μεγάλη περιοχή

«Θα υπάρξει κάποιο ασφάλιστρο κινδύνου που θα ληφθεί υπόψη, έως ότου η αγορά είναι ικανοποιημένη ότι το γεγονός δεν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση και ότι οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής δεν θα επηρεαστούν», είπε η Hari.
Μαχητές από τη Χαμάς —που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρομοκρατική οργάνωση— διείσδυσαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα το Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εβραϊκής γιορτής.
Η εισβολή ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ισλαμιστές μαχητές εκτόξευσαν χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Γάζα.
Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων έχουν απαχθεί και άλλοι σκοτώθηκαν στα σπίτια τους, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
H Hari σημείωσε ότι ενώ η σύγκρουση δεν επηρεάζει άμεσα την παραγωγή ή την προσφορά πετρελαίου, εξακολουθεί να βρίσκεται «στο κατώφλι μιας σημαντικής πετρελαιοπαραγωγικής και εξαγωγικής περιοχής».
Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα.
Σ ύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), η χώρα «σχεδόν δεν έχει παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνώματος».
Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Μακροπρόθεσμη επιρροή

Ομοίως, ο Γάλλος επιχειρηματίας και διαχειριστής hedge fund Pierre Andurand είπε ότι δεδομένου ότι το Levant (σ.σ.το Ισραήλ) δεν είναι μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγική περιοχή, ο πόλεμος είναι απίθανο να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες.
Αλλά θα μπορούσε τελικά να έχει αντίκτυπο στην προσφορά και τις τιμές», είπε σε μια ανάρτηση στο X, (πρώην Twitter).
Ο Andurand είπε ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά και οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη Ρωσία, θα οδηγήσουν σε περισσότερες έλξεις αποθεμάτων τους επόμενους μήνες.
«Αν συνεχιστεί η σύγκρουση ή κλιμακωθεί ο πόλεμος η αγορά θα φτάσει να εκλιπαρεί για περισσότερη προσφορά στη Σαουδική Αραβία, κάτι που πιστεύω ότι δεν θα συμβεί κάτω από τα 110 δολάρια Brent».
Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο πριν υποχωρήσουν.
Ωστόσο, η Hari προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση «έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο κι αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης