Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε «ελεύθερη πτώση» το πετρέλαιο - Απώλειες -5% για το brent, στα 86,21 δολάρια το βαρέλι

Σε «ελεύθερη πτώση» το πετρέλαιο - Απώλειες -5% για το brent, στα 86,21 δολάρια το βαρέλι
Ραγδαία υποχώρηση για τις τιμές του πετρελαίου ...
Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωση των αποθεμάτων αργού και τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ
Για την πτώση, σημαντικός ήταν ο αντίκτυπος της ανησυχίας για επερχόμενη επιβράδυνση της ζήτησης, λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχώρησε κατά 5,11 δολάρια ή 5,6%, στα 85,81 δολάρια το βαρέλι, που είναι επίσης το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι για το Brent η σημερινή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που έχει καταγραφεί από τις 12 Ιουλίου 2022.
Το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Νοεμβρίου, έχασε 5,01 δολάρια ή 5,6% και έκλεισε στα 84,22 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο του καυσίμου από τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.
Οι τιμές του αργού, παρά τα μικρά χθεσινά κέρδη, έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2023 που κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να αποδίδουν την υποχώρηση αυτή σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχε να δει η αγορά από την οικονομική κρίση του 2008.
Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από το ενδεχόμενο περιορισμού της προσφοράς.
Άλλωστε, βασικός καταλύτης για το ράλι που έχει καταγράψει το πετρέλαιο το τελευταίο τρίμηνο ήταν η μείωση της παραγωγής στην οποία προχώρησε η Σαουδική Αραβία από τον Ιούλιο και παρατάθηκε, και η οποία θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη, όπως αναμενόταν, ότι θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ευθυγραμμιζόμενη με τη Σαουδική Αραβία, και η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την παράταση της εθελοντικής περικοπής των εξαγωγών πετρελαίου, επίσης έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η δε Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του OPEC+, που συνεδρίασε σήμερα διαδικτυακά, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της όσον αφορά το επίπεδο παραγωγής, «αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας» τις αποφάσεις του Ριάντ και της Μόσχας, με στόχο να σταθεροποιηθεί η αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης