Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς οι επιδοτήσεις ρεύματος έγιναν μερίσματα και κέρδη – Τι ισχύει για τις εταιρείες τροφίμων

Πώς οι επιδοτήσεις ρεύματος έγιναν μερίσματα και κέρδη – Τι ισχύει για τις εταιρείες τροφίμων
Συνεχίζεται η έμμεση επιδοματική πολιτική υπέρ των αλυσίδων τροφίμων μέσω του market pass συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ
Σε καθαρά κέρδη και μερίσματα μετατράπηκαν οι επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος για τις επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους και οι αλυσίδες τροφίμων  οποίες χάρη στην κρατική βοήθεια από τις τσέπες των φορολογουμένων πέρασαν «αβρόχοις ποσί» την ενεργειακή κρίση.
Αντίθετα τα νοικοκυριά βρίσκονται σε συμπληγάδες εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει εκτοξεύσει τα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής.
Φέτος, ο Χειμώνας θα είναι ακόμη πιο «σκληρός» καθώς η τιμή ενός βασικού προϊόντος του του ελαιόλαδου έχει υπερδιπλασιαστεί από τα 7 ευρώ το λίτρο έχει εκτοξευτεί πάνω από 15 ευρώ
Και αυτό διότι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου η Ισπανία έχασε μεγάλο μέρος της παραγωγής λόγω της ξηρασίας με συνέπεια να υπάρχει σοκ στην προσφορά και να προκαλείται κατακόρυφη άνοδος στις τιμές παραγωγού.
Η φετινή περίοδος της συγκομιδής του ελαιολάδου αναμένεται διαμορφώσει τις τιμές παραγωγού ακόμη κατά 10 ευρώ το λίτρο από μέση τιμή των 5 ευρώ πέρυσι.
Οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων εμφανίζουν κέρδη μειωμένα σε σχέση με ο 2021 αλλά ικανά να δώσουν μερίσματα συνολικής αξίας από 4 έως 18 εκατ. ευρώ ανά αλυσίδα τροφίμων.
Αντίθετα ζημιές εμφάνισε η ΑΒ Βασιλόπουλος ύψους 2,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 30 εκατ. ευρώ.

Η επιδοματική πολιτική και η κερδοφορία

Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης διστάζει να «πάρει» πίσω τις επιδοτήσεις από τα τιμολόγια ρεύματος ενώ συνεχίζεται η έμμεση επιδοματική πολιτική υπέρ των αλυσίδων τροφίμων μέσω του market pass συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων τέθηκε σε εφαρμογή από τον νυν υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και πρώην υπουργό Ενέργειας στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τα πρώτα χρήματα που έλαβαν οι επιχειρήσεις ήταν το Φεβρουάριο του 2022 και τα τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023 με το ύψος της επιδότησης στα 0,020 ευρώ ανά KWh διότι υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος.
Με την πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ διατέθηκαν συνολικά το ποσό των 133 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 αποφασίστηκε η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Οι μηνιαίες επιδοτήσεις κινήθηκαν από τα 20 έως τα 60 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης