Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μεγάλη Συμμετοχή στην Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα 2023

tags :
Μεγάλη Συμμετοχή στην Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα 2023
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Helleniq Energy, o ΔΑΠΕΕΠ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023, η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ με τίτλο «Ο Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας 2023» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Κεντρική ομιλήτρια στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ ήταν η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προτεραιότητες, με έμφαση στην πράσινη μετάβαση. Η εκδήλωση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επιστημόνων και επαγγελματιών από όλο το φάσμα του εγχώριου ενεργειακού τομέα, αποδεικνύοντας, για άλλη μία φορά, την απήχηση και την αναγνώριση του έργου του ΙΕΝΕ.
Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση της Έκθεσης από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή (για το πλήρες αρχείο της Έκθεσης εδώ). Στη συνέχεια, το βήμα δόθηκε σε ορισμένους από τους συντελεστές της ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου, οι οποίοι και παρουσίασαν ενδιαφέροντα ευρήματα καθώς και τα βασικά συμπεράσματά της. Ειδικότερα, τις διάφορες πτυχές του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα ανέλυσαν διεξοδικά ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ, o κ. Γιάννης Γρηγορίου, Αντιπρόεδρος της Continental Europe Energy Council και Εταίρος ΙΕΝΕ, και η κ. Ευγενία Τζαννίνη, Δικηγόρος, Ε. Τζαννίνη και Συνεργάτες και Εταίρος ΙΕΝΕ.
Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, κατά την οποία μία σειρά από διακεκριμένα στελέχη από όλους τους κλάδους της ελληνικής ενεργειακής αγοράς σχολίασαν τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική αγορά στον τομέα της Ενέργειας, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο ΔΕ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, κ. Χρήστο Δήμα. Αναλυτικότερα, την τρέχουσα ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα σχολίασαν, με τοποθετήσεις τους, οι κκ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της ELPEDISON και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΙΕΝΕ, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Συντονιστής Διευθυντής Στρατηγικής & Διακεκριμένων Εταιρικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ Υποδομών, Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και ο κ. Νικόλας Σοφιανός, Μέλος ΔΣ & Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ.
Η νέα, τρίτη έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα αποτελεί ορόσημο για το Ινστιτούτο, λαμβάνοντας υπόψη τις ρευστές και μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικράτησαν στη διεθνή και κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες που πυροδότησε η εισβολή καθιστούν επίκαιρη και απαραίτητη όσο ποτέ την αποτύπωση και ανάλυση του ενεργειακού τομέα.
Η φετινή, 240σέλιδη, Έκθεση καλύπτει όλους τους επιμέρους κλάδους, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, τα στερεά καύσιμα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Συμπαραγωγή. Επίσης, αναφέρεται στην ακολουθούμενη σήμερα ενεργειακή πολιτική με έμφαση στην βιωσιμότητα και στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και πως αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν στην χάραξη μιας συνολικής ενεργειακής στρατηγικής για την χώρα. Ακόμη, στην επικαιροποιημένη αυτή έκδοση του ΙΕΝΕ εξετάζεται η ενεργειακή θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη ΝΑ Ευρώπη, παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αναδεικνύονται οι ενεργειακές τεχνολογίες της επόμενης δεκαετίας, ενώ τέλος διατυπώνονται τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το επενδυτικό δυναμικό στην ενέργεια για την περίοδο 2022-2031.
Γενικότερα, όπως υπογράμμισαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ «Ο Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας 2023» έρχεται να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της δομής και λειτουργίας του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα, ενός τομέα που αναμφισβήτητα αποτελεί την «ραχοκοκκαλιά» της οικονομίας και βασικό αναπτυξιακό πυλώνα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Έκθεση καταρτίστηκε από το επιστημονικό επιτελείο του ΙΕΝΕ και βασίστηκε σε στοιχεία και αναλύσεις που αντλήθηκαν τόσο από την βάση δεδομένων του ΙΕΝΕ όσο και από επίσημες πηγές από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο. Η χρηματοδότησή της Έκθεσης του ΙΕΝΕ «Ο Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας 2023»  βασίστηκε αποκλειστικά σε ιδίους πόρους του Ινστιτούτου.
Τέλος, η σημαντική μελετητική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια και η συνεχής και συστηματική παρακολούθηση της Ελληνικής, της περιφερειακής και της διεθνούς ενεργειακής αγοράς προσέφεραν το απαραίτητο υπόβαθρο στο οποίο στηρίχθηκε το όλο εγχείρημα.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Helleniq Energy, o ΔΑΠΕΕΠ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης