Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου - Τι λένε BofA, Morgan Stanely, Saxo Bank

Προς τα 100 δολάρια η τιμή του πετρελαίου - Τι λένε BofA, Morgan Stanely, Saxo Bank
Τι βλέπουν για το πετρέλαιο BoFA, Morgan Stanley, Saxo Bank
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς την περασμένη εβδομάδα, επεκτείνοντας ένα ράλι που δείχνει να οδηγεί ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Πράγματι, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα πριν από το τέλος του έτους.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent διαπραγματεύονταν 0,3% χαμηλότερα, στα 93,46 δολάρια το βαρέλι, το απόγευμα της Παρασκευής 15/9 στο Λονδίνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate έκλεισαν στα 90,09 δολάρια.
Οι τιμές τόσο του Brent όσο και του WTI διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα αντίστοιχα επίπεδα της χρονιάς την πρηγούμενη μέρα Πέμπτη 15/9 και παραμένουν σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα.


Μείωση προσφοράς από σαουδική Αραβία, Ρωσία

Το ράλι τιμών στο πετρέλαιο έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για στενότερη προσφορά μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα και να παρατείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου ως  το τέλος του έτους.
Η Σαουδική Αραβία, χώρα ηγέτης του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ρωσία πάλι δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.
Και οι δύο χώρες έχουν πει ότι θα επανεξετάζουν τις εθελοντικές περικοπές τους σε μηνιαία βάση.

Τι προβλέπουν BofA, PVM

Οι αναλυτές της Bank of America ανέφεραν ότι πιστεύουν όπι τι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν σύντομα να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Εάν ο ΟΠΕΚ+ διατηρήσει τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους με φόντο τη θετική ζήτηση της Ασίας, πιστεύουμε τώρα ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι πριν από το 2024», ανέφεραν την Τρίτη σε ερευνητικό σημείωμα τους ομάδα αναλυτών της BofA με επικεφαλής τον Francisco Blanch.
Ο Tamas Varga από την πλευρά του, της χρηματιστηριακής πετρελαίου PVM είπε ότι ένα άλμα προς το ορόσημο των 100 δολαρίων ήταν «εύλογο», επικαλούμενος τους περιορισμούς παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, τις επερχόμενες εργασίες συντήρησης των διυλιστηρίων, τη διαρθρωτική έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη και την αυξανόμενη συναίνεση ότι ο τρέχων κύκλος σύσφιξης θα φτάσει σύντομα στο τέλος του.
"Παρ' όλα αυτά, ένα τέτοιο ράλι συνεπάγεται επίσης ανανεωμένες πληθωριστικές πιέσεις", δήλωσε ο Varga στο CNBC.
¨Ετσι βλέπουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας και την άνοδο των καταναλωτικών δαπανών, που μας δειχνουν ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομική όσο και στην ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου, πρόσθεσε.
«Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι οποιαδήποτε άνοδος του πετρεαλαίου προς τα 100 δολάρια θα είναι βραχύβια», πρόσθεσε.

Σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε την Τετάρτη 13/9 ότι οι περιορισμοί παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «σημαντικό έλλειμμα της αγοράς» μέχρι το τέταρτο τρίμηνο.
Η κορυφαία ενεργειακή αρχή στον κόσμο ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο ότι οι περιορισμοί της παραγωγής από μέλη του ΟΠΕΚ και μη, άνω των 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την αρχή του έτους, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής χωρών εκτός της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+ — όπως η ΗΠΑ και Βραζιλία.
«Από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, θα οδηγήσει σε σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού κατά το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε η IEA.

JP Morgan

Ο Christyan Malek, επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής και επικεφαλής της έρευνας μετοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου EMEA στην JPMorgan, είπε ότι πιστεύει ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος από 80 έως 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα — και περίπου στα 80 δολάρια μακροπρόθεσμα.
«Καθώς μπαίνουμς στο 2024, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κινέζικη οικονομία.Τα θα κάνουν οι ΗΠΑ; Και πώς θα ανταποκριθεί η σχιστολιθική παραγωγή;» δήλωσε ο Malek, προσθέτονας ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να ,μεν έχουν πολλές δυνατότητες να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης χαμηλότερα ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.
«Νομίζω ότι για εμάς το πιο σημαντικό στοιχεία είναι ότι δοκιμάσαμε φέτος τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Πρέπει να δοκιμάσουμε το οριακό κόστος, μπορούμε όλοι να το προβλέψουμε.
Φτάσαμε στα 70 δολάρια και ανέκαμψε, οπότε με αυτό το οριακό κόστος, κοιτάμε μια πολύ υψηλότερη μακροπρόθεσμη τιμή», πρόσθεσε.

Saxo Bank

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι οι τιμές του πετρελαίου να ανέβουν ξανά στα 100 δολάρια.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, λέει ότι ο τομέας του αργού φαίνεται ολοένα και πιο υπεραγορασμένος βραχυπρόθεσμα και φαίνεται να χρειάζεται μια πτώση.
«Δεν συμμετέχουμε στο στρατόπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι, αλλά δεν θα αποκλείσουμε μια σχετικά σύντομη περίοδο κατά την οποία το Brent θα διαπραγματεύεται πάνω από τα 90 δολάρια», δήλωσε ο Hansen σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου.
«Από τεχνική άποψη, το Brent βρίσκεται σε ανοδική ανοδική τάση από τον Ιούλιο και πρέπει να διατηρήσει την στήριξη στα 89 δολάρια καθώς ένα διάλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις προς τα 87,5 δολάρια από τους traders που αγόρασαν τα νέα για την επέκταση της μείωσης παραγωγής», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση εξακολουθεί να είναι σταθερή με τη στήριξη στα 85 δολάρια, που μπορεί να αποτελέσει τον πυθμένα ενός νέου ράλι σε ένα υψηλότερο εύρος τιμών που θα υποστηρίζεται από την ενεργό διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης