Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε υψηλά 10 μηνών έκλεισε το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 90 δολ. το Brent

Σε υψηλά 10 μηνών έκλεισε το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 90 δολ. το Brent
Προς τα 100 δολάρια οδεύουν οι τιμές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών έκλεισαν σήμερα 5/9 οι τιμές πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές «βλέπουν» χαμηλή προσφορά για το υπόλοιπο του έτους, μετά την απόφαση Ριάντ και Μόσχας για νέες περικοπές.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία γνωστοποίησε την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024, με πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο b/d για άλλους 3 μήνες, από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ πέρα από την προσδοκία για μόλις 1 ακόμη μήνα. Η παράταση των περικοπών έχει σκοπό να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ με στόχο τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου.
Κυριολεκτικά δευτερόλεπτα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Novak είπε ότι η Ρωσία όχι μόνο θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα κόψει άλλα 300 kb/d πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Με την ανακοίνωση το Βrent κινήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς η κίνηση των Σαουδάραβων ήταν έκπληξη για τις αγορές. Ενδεικτικά, 20 από τους 25 traders και αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει ότι η περικοπή θα συνεχιζόταν για έναν επιπλέον μήνα.
Χώρες που ανήκουν στους μεγάλους καταναλωτές έχουν επικρίνει το βασίλειο και τους εταίρους του, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανεβαίνει σε επίπεδα-ρεκόρ και τα αποθέματα εξαντλούνται. Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού θα στριμώξει τους καταναλωτές και θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, προειδοποιούν.
Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο να φτάσει τα 4 δολάρια η τιμή για ένα γαλόνι βενζίνη χαλάρωσε ορισμένες κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο του Ιράν, επιτρέποντας στο μέλος του ΟΠΕΚ να ρίξει περισσότερα βαρέλια στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι ιρανικές αποστολές στην Κίνα φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου για το West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε με άνοδο 1,3% στα 86,69 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1,2% και έκλεισε στα 90,04 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο (ξεπέρασε τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου 2022), το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Να σημειωθεί ότι ενδο-συνεδριακά και το WTI «άγγιξε» υψηλά 10 μηνών (88,07 δολάρια).
Την περασμένη εβδομάδα, το West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 7,2%, ενώ το Brent σημείωσε κέρδη της τάξεως του 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης