Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολ. η τιμή του Brent λόγω περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από Σ. Αραβία και Ρωσία

Eκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολ. η τιμή του Brent λόγω περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από Σ. Αραβία και Ρωσία
Ως το τέλος του 2024 οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου...
Σε παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου έως και τα τέλη του 2024 κατέληξε η Σαουδική Αραβία, που προχωρά σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.
Ειδικότερα, λίγες μόλις μέρες αφότου είπαμε ότι η Saudi Aramco άφησε να διαρρεύσει πως προτίθεται να προβεί σε μια IPO μαμούθ πουλώντας μετοχές έως και 50 δισεκ. δολ., η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται…
Ο λόγος; Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία εξέπληξαν τις αγορές ανακοινώνοντας πως οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, πολύ πέρα από τον 1 μήνα που αναμενόταν ευρέως από την αγορά.
Όπως αναφέρθηκε, η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο b/d για άλλους 3 μήνες, από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου, πολύ πέρα από την προσδοκία για μόλις 1 ακόμη μήνα.
Το σαουδαραβικό πρακτορείο Τύπου SPA σημειώνει ότι η απόφαση για εθελοντική περικοπή θα επανεξετάζεται κάθε μήνα.
Η παράταση των περικοπών έχει σκοπό να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ με στόχο τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου.

Δευτερόλεπτα μετά…

Κυριολεκτικά δευτερόλεπτα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Novak είπε ότι η Ρωσία όχι μόνο θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα κόψει άλλα 300 kb/d πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Με την ανακοίνωση το Βrent κινήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Η κίνηση των Σαουδάραβων ήταν έκπληξη για τις αγορές.
Είκοσι από τους 25 traders και αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει ότι η περικοπή θα συνεχιζόταν για έναν επιπλέον μήνα.
Οι Σαουδάραβες εισήγαγαν τον πρόσθετο περιορισμό της προσφοράς τους τον Ιούλιο.
Με τα περισσότερα μέλη του συνασπισμού να υφίστανται ήδη απώλειες παραγωγής λόγω υποεπενδύσεων και λειτουργικών διαταραχών, το Ριάντ επέλεξε να κινηθεί «μονομερώς» για να στηρίξει τις τιμές.
Χώρες που ανήκουν στους μεγάλους καταναλωτές έχουν επικρίνει το βασίλειο και τους εταίρους του, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ και τα αποθέματα εξαντλούνται. Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού θα στριμώξει τους καταναλωτές και θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, προειδοποιούν.
Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο να φτάσει τα 4 δολάρια η τιμή για ένα γαλόνι βενζίνη χαλάρωσε ορισμένες κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο του Ιράν, επιτρέποντας στο μέλος του ΟΠΕΚ να ρίξει περισσότερα βαρέλια στην αγορά.
Ως αποτέλεσμα, οι ιρανικές αποστολές στην Κίνα φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης