Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα άνοδος στο πετρέλαιο, στα 89 δολ. «σκαρφάλωσε» το Brent

Νέα άνοδος στο πετρέλαιο, στα 89 δολ. «σκαρφάλωσε» το Brent
Κέρδη χωρίς τέλος στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα

Με άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς η μειωμένη προσφορά αντισταθμίζει πλήρως τις ανησυχίες για τη ζήτηση που απορρέεουν από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Μάλιστα, φαίνεται πως η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, κόντρα στην αβεβαιότητα.
Ενδεικτικά, αναλυτές εκτιμούν πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος και πιθανότατα θα συρρικνωθούν περαιτέρω, εν μέσω ζήτησης ρεκόρ και περικοπών της προσφοράς των παραγωγών. Μια «σφιχτή» αγορά αργού είναι έτοιμη να επεκταθεί έως το 2024 και να προσθέσει ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Τα αποθέματα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 10,6 εκατομμύρια βαρέλια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, στα 420,65 εκατομμύρια βαρέλια.
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να φτάσει σε ρεκόρ φέτος λόγω των ισχυρών αεροπορικών ταξιδιών, των αναγκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της αυξανόμενης κινεζικής πετροχημικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Αύγουστο. Η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί φέτος κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 102,2 εκατομμύρια bpd. Η προσφορά πετρελαίου δεν θα ανταποκρίνεται στην αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο IEA, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. bpd. Η προσφορά υποχώρησε μετά την οικειοθελή μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες και είναι πιθανό να αντισταθμίσει τις αυξήσεις στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου -πιο ενεργό συμβόλαιο- ενισχύθηκε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά 0,5% και έκλεισε στα 89 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.
Σημειώνεται πως στη Wall Street, σήμερα 4/9 είναι αργία.
Την περασμένη εβδομάδα, το West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 7,2%, ενώ το Brent σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης