Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυτοκτονική για την Ευρώπη η εξάρτηση από το ακριβό και ασταθές στην προσφορά αμερικανικό LNG

Αυτοκτονική για την Ευρώπη η εξάρτηση από το ακριβό και ασταθές στην προσφορά αμερικανικό LNG
Δεν υπάρχει καμία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και το υψηλότερο κόστος του καύσιμου αναμένεται να εκτινάξει τον πληθωρισμό τον προσεχή χειμώνα
Σχετικά Άρθρα
Προβληματισμό για νέα σοκ στην προσφορά φυσικού αερίου – και με την σταδιακή πτώση των θερμοκρασιών – προκαλεί η εξάρτηση της Ευρώπης από την αγορά LNG των ΗΠΑ.
Και αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται δεν υφίσταται καμία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και το υψηλότερο κόστος του καύσιμου αναμένεται να εκτινάξει τον πληθωρισμό
Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι οι ξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν τον Αύγουστο, καθώς ορισμένες μονάδες επεξεργασίας μείωσαν την παραγωγή και ένα κύμα καύσωνα αύξησε τη ζήτηση φυσικού αερίου για ενέργεια, αφήνοντας λιγότερο αέριο διαθέσιμο για την παραγωγή LNG, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και αναλυτές της αγοράς σύμφωνα με το Bloomberg.
Θερμοκρασίες άνω του κανονικού και ξηρασία έπληξαν τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, προκαλώντας ζήτηση ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζοντας τους παρόχους να ζητήσουν από τους χρήστες να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση.
Οι διακοπές παραγωγής για συντήρηση περιόρισαν επίσης την επεξεργασία σε δύο εγκαταστάσεις της Cheniere Energy LNG.A: Sabine Pass στη Λουιζιάνα και Corpus Christi στο Τέξας.
Η προμήθεια φυσικού αερίου στις επτά μεγαλύτερες αμερικανικές μονάδες εξαγωγής LNG μειώθηκε κατά μέσο όρο σε 12,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd) τον Αύγουστο από 12,7 bcfd τον Ιούλιο.
Αυτό τίθεται συγκριτικά με το μηνιαίο ρεκόρ των 14,0 bcfd τον Απρίλιο.
Συνολικά 102 φορτία αναχώρησαν από τα λιμάνια των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, μεταφέροντας 7,32 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ελαφρώς χαμηλότερα από τους 7,51 εκατ. τόνους που είχαν μεταφερθεί τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της LSEG Eikon.
Οι προορισμοί
Ο κύριος προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν η Ευρώπη, η οποία έλαβε περίπου το 52% των φορτίων, ενώ ακολουθεί η Ασία με 30% και η Νότια Αμερική και η Καραϊβική αμφότερες με 7%.
Καθώς πολλά πλοία απέφευγαν τη διώρυγα του Παναμά, όπου η παρατεταμένη ξηρασία επέβαλε περιορισμούς στην ημερήσια διέλευση των πλοίων, οι περισσότεροι μεταφορείς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ασία προτίμησαν τη διώρυγα του Σουέζ ή ακολούθησαν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου που επέλεξαν τη διώρυγα του Παναμά συσσωρεύουν τώρα χρόνους αναμονής άνω των τριών εβδομάδων, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 102,2 bcfd τον περασμένο μήνα από 102,1 bcfd τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οικονομική εταιρεία LSEG. Όμως η πολύ υψηλή ζήτηση από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ιδίως στο Τέξας, οδήγησε σε έλλειψη αποθεμάτων.

Η εξέλιξη της τιμής

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το φυσικό αέριο NGc1c ανέβηκαν περίπου 2% σε υψηλό τριών εβδομάδων την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω της πτώσης της ημερήσιας παραγωγής και των προβλέψεων για συνέχιση του ζεστού καιρού στις στις νότιες κυρίως Πολιτείες των ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο όγκος του αμερικανικού φυσικού αερίου που θα ρέει τον Σεπτέμβριο σε μονάδες εξαγωγής LNG θα αυξηθεί, καθώς οι εγκαταστάσεις θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς επεξεργασίας, προβλέπουν οι αναλυτές.
Οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκαν σε 7,32 εκατ. τόνους τον Αύγουστο, 2,5% κάτω από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι εγκαταστάσεις Sabine Pass και Corpus Christi της Cheniere Energy μείωσαν την επεξεργασία και ένα κύμα καύσωνα ενίσχυσε την εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης