Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντίποινα ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία για BRICS: Στο στόχαστρο η Aramco για... δικαιώματα που συνδέονται με το κλίμα

Αντίποινα ΗΠΑ σε Σαουδική Αραβία για BRICS: Στο στόχαστρο η Aramco για... δικαιώματα που συνδέονται με το κλίμα
Ερευνάται η Saudi Aramco από τον ΟΗΕ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από ορυκτά καύσιμα
Στο κόκκινο οδηγούνται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την πρώην πιστή της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία και κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό χώρα η οποία το τελευταίο διάστημα εξατάσει σοβαρά την ένταξή της στους BRICS και την πώληση πετρελαίου.
Ως αντίποινα για τα παραπάνω, ερευνάται η Saudi Aramco από τον ΟΗΕ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από ορυκτά καύσιμα
Η εταιρεία ενημερώθηκε από την ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολυεθνικές εταιρείες ότι εξετάζει ισχυρισμούς ότι οι δραστηριότητες της Aramco «φαίνεται ότι είναι αντίθετες με τους στόχους, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» και «έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με επιστολή, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 26 Αυγούστου.
Η έρευνα υλοποιεί  ένα αίτημα του 2021 στον ΟΗΕ από την ομάδα υπεράσπισης του περιβάλλοντος ClientEarth για έρευνα της Aramco.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός στοχεύει τη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία, επειδή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ορυκτών καυσίμων στον κόσμο και «ο μεγαλύτερος εταιρικός φορέας υπεύθυνος για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με τη Fran Warburton, εκπρόσωπο της ClientEarth.
Ο ΟΗΕ είπε ότι η επιστολή εστάλη «χωρίς να προδικάζει την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών».
Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα «που προκαλούνται από δραστηριότητες όπως η εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή» και τις οποίες περιέγραψε ως «υπαρξιακή απειλή».
Αν και ο ίδιος ο ΟΗΕ δεν έχει καμία νομική εξουσία να αναγκάσει την Aramco να αλλάξει τον τρόπο που ασκεί τις δραστηριότητές της, ένα αρνητικό εύρημα από τον ΟΗΕ θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για δράση από άλλα μέρη.
Ο αριθμός των αγωγών για το κλίμα αυξήθηκε σε 2.341 τον Μάιο από 190 έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment.
Αναμένεται η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας σε αυτή την προκλητική κίνηση απέναντι στην κρατική εταιρεία – και πλέον το «διαζύγιο» με τις ΗΠΑ φαίνεται μη αναστρέψιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης