Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H παραγωγή της Δύσης ξεμένει από καύσιμα και χάνει για πρώτη φορά το έλεγχο των ενεργειακών αγαθών – Καταστροφική η ενεργειακή μετάβαση

H παραγωγή της Δύσης ξεμένει από καύσιμα και χάνει για πρώτη φορά το έλεγχο των ενεργειακών αγαθών  – Καταστροφική η ενεργειακή μετάβαση
Οι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς επισημαίνουν ότι η ευρύτερη υιοθέτηση τοπικών νομισμάτων για το εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS, από τις οποίες έχει εξορισθεί το δολάριο ΗΠΑ αρχίζει να γίνεται κανονικότητα
Σχετικά Άρθρα
Είναι γεγονός: Η Δύση χάνει μέσω της αποδολαριοποίησης τον έλεγχο στους ενεργειακούς πόρους τους οποίους ήλεγχε μέσω του πετροδολαρίου από την περίοδο των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 1970.
Με το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να προσχωρούν στους BRICS, ο πολυμερής μηχανισμός διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών περιλαμβάνει πλέον μεγάλους παγκόσμιους παραγωγούς και εισαγωγείς πετρελαίου.
Οι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς επισημαίνουν ότι η ευρύτερη υιοθέτηση τοπικών νομισμάτων για το εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS, από τις οποίες έχει εξορισθεί το δολάριο ΗΠΑ αρχίζει να γίνεται κανονικότητα  ενώ τα φληναφήματα περί ενεργιακή μετάβασης μόνο... αστεία ακούγονται σε όσους αντιλαμβάνονται τις οικονομικές εξελίξεις.

Η παρακμή του πετροδολαρίου…

Έξι υποψήφιοι - Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - θα γίνουν δεκτοί ως μέλη των BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στη σύνοδο κορυφής των BRICS.
Επί του παρόντος, τα μέλη των BRICS περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ένταξη παραγωγών και καταναλωτών πετρελαίου στη ομάδα θα δωσει τη δυνατότητα στα μέλη των BRICS να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα στον διακανονισμό των συναλλαγών σε ενεργειακά προϊόντα, γεγονός που μπορεί σίγουρα να μειώσει το κόστος συναλλαγής, προσθέτοντας ότι παρακολουθούμε την παρακμή του πετροδολαρίου.
Από τον Αύγουστο, οι χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS αντιπροσωπεύουν το 60 % των παγκόσμιων γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
«Αν λάβετε υπόψη τα άλλα εμπορικά μπλοκ στα οποία είναι μέλη καθεμία από τις πέντε τρέχουσες χώρες BRICS, καθώς και τις χώρες που είναι πρόθυμες να ενταχθούν στους BRICS, αρκεί να οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο διακρατικό νομισματικό σύστημα για τις ενεργειακές συναλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου μπορεί να σπάσει τον ασφυκτικό έλεγχο της αγορά μέσω του πετροδολαρίου χρησιμοποιώντας το τοπικό νόμισμα για τις συναλλαγές», επισημαίνουν οι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς.
Οι ηγέτες των BRICS τόνισαν τη σημασία της ενθάρρυνσης της χρήσης τοπικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών BRICS, καθώς και των εμπορικών τους εταίρων, και την ενίσχυση  των τραπεζικών δικτύων μεταξύ των χωρών BRICS και τη διευκόλυνση των διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με δήλωσηπου κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της τριήμερης 15ης συνόδου κορυφής BRICS ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.
Μέχρι στιγμής, ο όγκος των συναλλαγών εντός των BRICS με χρήση δολαρίων ΗΠΑ και ευρώ συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Selloff στα αμερικανικά ομόλογα

Όταν το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα διαπραγματεύονται απευθείας σε νομίσματα εκτός δολαρίου, η λειτουργία των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ως συναλλαγματικών αποθεμάτων θα εξασθενεί αμετάκλητα, καθώς το πετρέλαιο, το πιο σημαντικό ενεργειακό εμπόρευμα που διαπραγματεύεται, ήταν πάντα συνδεδεμένο με το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Η μαζική πώληση δολαρίων και των αμερικανικών ομολόγων θα επιταχυνθεί.
Μάλιστα, σταδιακά εμφανίστηκε μια τάση μείωσης των διαθεσίμων των αμερικανικών ομολόγων.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν σε χαμηλό έξι ετών στα 108,1 δισ. δολάρια τον Ιούνιο.
Η σωρευτική καθαρή πώληση του χρέους των ΗΠΑ είναι σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πούλησαν επίσης χρέος σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.


BRICS expansion: The Saudi surprise adds momentum to the de-dollarisation  debate | Hellenic Shipping News Worldwide




«Φούσκα» το δολάριο λόγω υπερβολικής μόχλευσης

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η τάση αποδολαριοποίησης είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των κινήσεων των ίδιων των ΗΠΑ.
Τα τελευταία χρόνια, οι διαδοχικές μονομερείς οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ υπενθύμισαν σε ολοένα και περισσότερες χώρες την αναγκαιότητα και την επείγουσα ανάγκη για αποδολαριοποίηση, η οποία έχει γίνει πλέον ένας κοινός στόχος.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο έχει εδώ και καιρό στηριχθεί από την παγκόσμια εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρέος και στην υψηλή πιστοληπτικά ικανότητα της οικονομικής υπερδύναμης.
Αλλά οι ΗΠΑ έχουν βλάψει την οικονομία του υπόλοιπου κόσμου μέσω της απεριόριστης ποσοτικής χαλάρωσης και των απότομων και σωρευτικών αυξήσεων των επιτοκίων.
Πρέπει να ειπωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν οδηγηθεί σε υπερβολική μόχλευση του νομίσματος, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή 25 Αυγούστου επικεφαλής εταιρείας κινητών αξιών με έδρα το Πεκίνο.
«Στο παρελθόν, πιθανώς δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική λύση από το δολάριο ΗΠΑ και η ισχυρή οικονομική δύναμη των ΗΠΑ επέτρεψε στο δολάριο να συνεχίσει να διατηρεί την ηγεμονία του.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Για παράδειγμα, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS προσφέρει περιβάλλον διακανονισμού σε τοπικό νόμισμα για τη μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας του διασυνοριακού εμπορίου», επισήμανε.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι το διεθνές καθεστώς του δολαρίου επηρεάζεται από την πολιτική και οικονομική αστάθεια στις ΗΠΑ.
Το υψηλό επίπεδο του αμερικανικού δημόσιου χρέους και η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσουν σε πτώση της αξίας του δολαρίου.
Είναι φυσικό ότι και άλλες χώρες θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.
Ruble Pares Advance as Boost From Saudi Attack Seen Short-Lived - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης