Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακός εφιάλτης για την Ευρώπη η εκτόξευση των τιμών του LNG σε υψηλό 5 μηνών – Πρόωρο ρεκόρ και για τους ναύλους τον Αύγουστο

Ενεργειακός εφιάλτης για την Ευρώπη η εκτόξευση των τιμών του LNG σε υψηλό 5 μηνών – Πρόωρο ρεκόρ και για τους ναύλους τον Αύγουστο
Το νομισματικό παιχνίδι των BRICS και ο πληθωριστικός εφιάλτης για τη Γηραιά Ήπειρο
Σχετικά Άρθρα
Ενεργειακή κρίση - ή μήπως… καταιγίδα - στην Ευρώπη προαναγγέλλουν η αύξηση των τιμών spot στην αγορά LNG και το… καθόλου φυσιολογικό εν μέσω θέρους και υψηλών θερμοκρασιών ράλι στις τιμές ναύλωσης των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς του καυσίμου.
Τα ζήτημα της επικείμενης νέας ενεργειακής κρίσης είναι πολυδιάστατο: Αφορά το πόσο είναι ευάλωτη η Ευρώπη σε κάθε τυχόν σοκ στην προσφορά αλλά και την ίδια ώρα τα ενεργειακά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πολύπλευρου γεωπολτικού και οικονομικού ανταγωνισμού της Δύσης με τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου.

Οι μαύροι οιωνοί…για το χειμώνα

Οι τιμές spot του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, καθώς το ενδεχόμενο απεργιών σε ορισμένες εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την προσφορά του καυσίμου.
Σημειωτέον ότι τιμή spot ορίζεται συνήθως ως η τρέχουσα αγοραία τιμή για την οποία ένα εμπόρευμα μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί την παρούσα στιγμή.
Την ίδια ώρα, το εποχιακό ράλι των τιμών ναύλωσης δεξαμενόπλοιων LNG ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε χρονιά, εν μέσω προσδοκιών για υψηλή ζήτηση για το χειμώνα και αβεβαιοτήτων σχετικά με μια πιθανή απεργία στην Αυστραλία που θα μπορούσε να περιορίσει το 10% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου αερίου.
 
Οι τιμές ναύλωσης LNG για τον Ειρηνικό έσπασαν την Πέμπτη (17/8/2023) το όριο των 100.000 δολαρίων την ημέρα για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η Spark Commodities, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις εκτιμήσεις των τιμών από ναυλομεσίτες LNG.
Η διαδρομή Spark25 προς τον Ειρηνικό εκτιμήθηκε στα 105.000 δολάρια την ημέρα.
Το εποχικό προχειμερινό ράλι των σημείων τιμολόγησης των δεξαμενόπλοιων LNG έρχεται ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι το 2022, όταν οι τιμές στην περιοχή του Ειρηνικού ξεπέρασαν τα 100.000 δολάρια την ημέρα στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οι ναύλοι spot LNG στον Ατλαντικό ακολουθούν στενά τον Ειρηνικό, με την άμεση τιμή στη διαδρομή Atlantic Spark30 να αυξάνεται στα 97.500 δολάρια την ημέρα.
Οι ναύλοι LNG ξεπέρασαν τα 100.000 δολάρια την ημέρα τόσο στη λεκάνη του Ειρηνικού όσο και στον Ατλαντικό, ανακοίνωσε η Spark Commodities.
Η χειμερινή ζήτηση στην Ευρώπη και την Ασία αναμένεται να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα τους επόμενους μήνες, ενώ μια πιθανή σημαντική διακοπή της προσφοράς στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG της Αυστραλίας – που αντιπροσωπεύουν το 10% της παγκόσμιας προσφοράς – θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω την αγορά LNG ενόψει της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο.
Το ενδεχόμενο σοκ στην προσφορά είναι ευκολο να κατανοηθεί, αλλά το ζήτημα αποκτά και γεω-οικονομικά χαραλτηριστικά:
LNG Tanker Prices Soar Earlier Than Usual Ahead Of Winter | ZeroHedge
CEDIGAZ 2035 LNG Outlook - New projects needed after 2023 - Cedigaz
Όπως αναφέρει το Reuters, η μέση τιμή LNG για τις παραδόσεις μηνός Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία αυξήθηκε στα 14,00 δολ.  ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) από 11,50 $ την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδό της από τα μέσα Μαρτίου, εκτιμούν πηγές του κλάδου
Σύμφωνα με τον όμιλο Woodside Energy Group, δεν υπήρχαν νεώτερα σχετικά με τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας, καθώς τα συνδικάτα που συμμετείχαν στις συνομιλίες υπέβαλαν καταγγελία για την ασφάλεια κατά της εταιρείας.
Απειλή απεργίας στην Αυστραλία, άλμα 18% στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, η Chevron βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική στάσεων εργασίας ή ακόμα και ολικής απεργίας στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο LNG της Αυστραλίας στο Gorgon και στην πλατφόρμα του Wheatstone μετά την ψηφοφορία που ξεκίνησε την Παρασκευή το συνδικάτο των εργαζομένων στην εταιρεία
«Εάν οι απεργίες της Αυστραλίας, που επηρεάζουν το 10% της παγκόσμιας παραγωγής LNG πραγματοποιηθούν και διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αρκετές εβδομάδες ή μήνες, πιθανότατα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη κίνηση στις τιμές spot, καθώς η Ιαπωνία και άλλοι Ασιάτες αγοραστές θα ανταγωνίζονται την Ευρώπη για να αντικαταστήσουν τον εφοδιασμό», δήλωσε ο Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία πληροφοριών δεδομένων ICIS.
Ο Froley πρόσθεσε ότι η αγορά δεν φαίνεται ακόμη να αναμένει μακροχρόνιες απεργίες.
Ο Toby Copson, παγκόσμιος επικεφαλής στον τομέα trading της Trident LNG, δήλωσε ότι η πραγματική ζήτηση στην Ασία παραμένει ασθενής.
«Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μία αίσθηση τρόμου στις ασιατικές αγορές σχετικά με τη διαταραχή του εφοδιασμού, το κύριο συναίσθημα είναι η αδυναμία - που αποδεικνύεται από Ο Copson.Ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην υπηρεσία τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus, δήλωσε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εξακολουθεί να επικρατεί κύμα καύσωνα που πρόκειται να συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, αλλά η συνολική ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να είναι χαμηλή λόγω της μεγαλύτερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ.

Αποδολαριοποίηση και ενέργεια

Την ίδια ώρα, ο πρώτο «επεισόδιο» της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης – ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες αποφάσεις των κρατών μελών της ομάδας που λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες στη σύνοδο στη Νότια Αφρική - ήδη συμβαίνει στην αγορά ενεργειακών προϊόντων καθώς ήδη διεξάγονται συναλλαγές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τοπικά νομίσματα.
Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες ημέρες η Ινδία αγόρασε αργό πετρέλαιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιώντας το εθνικό της νόμισμα, τη ρουπία.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ινδία αγόρασε ένα εκατομμύριο βαρέλια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιώντας το δικό της νόμισμα αντί για δολάρια.
Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα στη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο σε δολάρια απειλώντας με επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Αυτή η τάση επεκτείνεται στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπου η Ινδία διευκολύνει άλλες χώρες να ανοίξουν ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς Vostro για να διευκολύνουν το εμπόριο σε ρουπίες.
Επίσης, Indian Oil Corp, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου στην Ινδία, έγινε τον Ιούνιο το πρώτο κρατικό διυλιστήριο που πλήρωσε για ορισμένες ρωσικές εισαγωγές σε γιουάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η Γαλλία έχει επίσης επιδείξει διάθεση να αγκαλιάσει την τάση, χρησιμοποιώντας το κινεζικό γουάν για τη διευθέτηση της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα.
Η Ρωσία και η Κίνα πρωτοστατούν, επίσης, στην προσπάθειά τους για αποδολαριοποίηση.
Τον τελευταίο χρόνο, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν εμβαθύνει με το μεγαλύτερο μέρος των μεταξύ τους συναλλαγών να διεξλαγεται σε κινεζικό γιουάν.
Πάνω από το 80% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διεξάγεται πλέον σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικό γιουάν, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της SCO στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ειδήσεων TASS.
Καθώς οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τοπικά νομίσματα το δολάριο θα μπορούσε να «εξορισθεί» από τη διεθνή αγορά πετρελαίου και ευρύτερα των ενεργειακών αγαθών με σημαντικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα ήταν δυνατόν να γίνουν βασικά περιουσιακά στοιχεία για την ενίσχυση των τοπικών νομισμάτων μειώνοντας ταυτόχρονα την επιρροή του δολαρίου.
Η Ρωσία προμήθευσε 4,46 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αξίας 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα τον Ιανουάριο-Ιούλιο 2023, αύξηση 62,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας. Κυριακή 20 Αυγούστου.
Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2022, η Κίνα αγόρασε 2,74 τόνους LNG από τη Ρωσία, ενώ, σε ολόκληρο το έτος, το Πεκίνο εισήγαγε 6,485 εκατομμύρια τόνους από τη Ρωσία για 6,732 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ρωσία γίνεται πλουσιότερη ενώ η Δύση καταβάλει… τρισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας εν μέσω αποτυχημένων κυρώσεων
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη η περίφημη υποκατάσταση των περίφημων ενεργειακών αγαθών έχει ανυπολόγιστο κόστος καθώς νέο ενδεχόμενο σοκ στην προσφορά αναμένεται να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι θερμοκρασίες των χειμώνα θα κατεβαίνουν και θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να ανεβάσει τα επιτόκια διατηρώντας τη σφικτή νομισματική πολιτική - και απειλώντας τις οικονομίες του ευρώ με πιστωτική ασφυξία.
Sources of China's Crude Oil, Coal, Liquefied Natural Gas and Pipeline  Imports: Chart | TopForeignStocks.com
Πληθωριστικό σοκ 

Η ING Groep NV, η Rabobank και η Saxo Bank πρροέβλεψαν στην αρχή τυο Αυγούστου την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι – με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμη υψηλότερες τιμές - επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
«Ξαφνικά κάποια... καμπανάκια για τον πληθωρισμό χτυπούν ξανά», δήλωσε ο Benjamin Schroeder, ανώτερος αναλυτής της αγοράς επιτοκίων της ING.
«Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου υπογραμμίζουν τον παρατεταμένο κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού ενώ νιώνουμε την πλέον θετική δυναμική του πληθωρισμού τον τελευταίο καιρό»
Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας προβληματίζουν πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Τετραπλάσιο το κόστος της ενέργειας

Παρά το γεγονός οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης είναι άφθονες, η περιοχή εξακολουθεί να πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερα από τις ΗΠΑ και περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν, ο δείκτης της αγοράς των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό δοκίμασε το υψηλότερο επίπεδο από το 2010 στις αρχές Αυγούστου, γεγονός που οι επενδυτές επισημαίνουν ότι θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Ο Schroeder της ING προβλέπει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ θα αυξηθούν ταχύτερα στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Οι αγορές χρέους δεν πρέπει να υποτιμούν την «αποφασιστικότητα και την επιμονή» της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε

Συμπέρασμα: Ο στόχος της απεξάρτησης απο τα ρωσικά ενεργειακά προϊντα έχει τεράστιο κόστος για την Ευρώπη και απειλεί την οικονομία και τις κοινωνίες με ένα ισχυρό ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ τον προσεχή χειμώνα.
Πρόκειται για το πολυ ακριβό αντίτιμο της πρόσδεσης της Γηραιάς Ηπείρου στο άρμα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης