Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δεν τελειώσαμε με την ενεργειακή κρίση – Εκτίναξη ως 40% στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω Αυστραλίας και… κερδοσκοπίας

Δεν τελειώσαμε με την ενεργειακή κρίση – Εκτίναξη ως 40% στην τιμή του φυσικού αερίου λόγω Αυστραλίας και… κερδοσκοπίας
Συναγερμός στις αγορές για το φυσικό αέριο...
Σχεδόν 40% αυξήθηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Τετάρτη 9 Αυγούστου, λόγω της έντονης ανησυχίας για διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αυστραλία.
Ειδικότερα, οι τιμές στο Title Transfer Facility (TTF), το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν σε περισσότερα από 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από σχεδόν 30 ευρώ την Τρίτη, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουνίου.
Η αύξηση προκλήθηκε λόγω αναφορών ότι οι εργαζόμενοι σε σημαντικά εργοστάσια LNG στην Αυστραλία σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με τις κινήσεις της αγοράς να επιδεινώνονται από ορισμένους traders που «έκλεισαν» θέσεις υπέρ της πτώσης της σχετικής αγοράς…
Η κίνηση υπογραμμίζει ότι, παρά τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου που αυξάνονται στην ΕΕ, η ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί τη γηραιά ήπειρο για σχεδόν δύο χρόνια δεν έχει τελειώσει.
Ως εκ τούτου, οι αγορές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ό,τι αφορά την ευπάθεια των προμηθειών.
Και παρότι οι αυστραλιανές προμήθειες LNG σπάνια ρέουν απευθείας στην Ευρώπη, η ΕΕ εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τα θαλάσσια φορτία LNG για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες που κόπηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές παρέμειναν επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο νέων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, παρόλο που οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η μείωση των προμηθειών εκ μέρους των ρωσικών αγωγών οδήγησε το φυσικό αέριο σε επίπεδα ρεκόρ - πάνω από τα 340 €/MWh.
Line chart of benchmark TTF contract (€/MWh) showing European gas price surges
«Ακόμα κι αν οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα είναι καλά», δήλωσε ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec.
«Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, και αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό αυτήν τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι εξακολουθούν να συντρέχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι, καθώς αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το χαμένο αέριο του ρωσικού αγωγού.
Σημειωτέον ότι η Ρωσία κάποτε κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης.
Η Αυστραλία είναι ένας ζωτικής σημασίας προμηθευτής της Ασίας, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην Ευρώπη εάν η αγορά σφίξει.
«Μια περικοπή της προσφοράς στην Αυστραλία θα στρέψει τους Ασιάτες αγοραστές στις ΗΠΑ και στο Κατάρ», ανέφερε σε σημείωμα η εταιρεία συμβούλων ICIS.
Παρόμοιες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε μερικές περιπτώσεις φέτος, αλλά εντέλει μειώθηκαν μέσα στην ημέρα.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης, με το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, να επεκτείνει τα πρόσφατα κέρδη που προκλήθηκαν από τις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στα 87,65 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ, οι οποίες είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κάλυψη της ζήτησης τον χειμώνα, είναι πλέον κοντά στο 90%, ένα επίπεδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχευε να φτάσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Ορισμένοι traders αναμένουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι πλήρεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, αναλυτές της Citigroup δήλωσαν ότι οι απεργίες στην Αυστραλία μπορεί να συνεχιστούν και διαρκέσουν όλο τον χειμώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα της Wall Street αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέχρι τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 62 ευρώ/MWh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης