Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανάκαμψη στο πετρέλαιο, οδεύει ξανά προς τα 90 δολάρια το Brent

Ανάκαμψη στο πετρέλαιο, οδεύει ξανά προς τα 90 δολάρια το Brent
Άνοδος τουλάχιστον 1% στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Στον δρόμο των κερδών επέστρεψαν οι τιμές πετρελαίου μετά το χθεσινό (7/8) «διάλειμμα», κόντρα στην άνοδο του δολαρίου και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση.
Ο «μαύρος χρυσός» συνεχίζει να βρίσκει στήριξη από τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής στις οποίες προχωρούν Σαουδική Αραβία και Ρωσία, που είναι οι βασικοί εταίροι του «ΟΠΕΚ+».
Τούτου λεχθέντος, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, παρέτεινε την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να βαθύνει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, ώθηση στις τιμές έδωσαν και τα στοιχεία που έδειξαν μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα αποθέματα να συρρικνώνονται περισσότερο από 17 εκατομμύρια βαρέλια.
Την ίδια στιγμή, η UBS προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα φθάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένης της ελλειμματικής παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι αγορές πετρελαίου θα παραμείνουν ελλειμματικές -περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο- με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν περαιτέρω.
Τα παραπάνω αντιστάθμισαν την υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024, που δημοσιοποίησε σήμερα 8/8 η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA). Στη μηνιαία έκθεση της, η Υπηρεσία αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί στα 1,61 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, μειωμένη κατά 30.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουλίου. Για το 2023, διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 1,76 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Ως αποτέλεσμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε με άνοδο 1,2% στα 82,92 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1% και έκλεισε στα 86,17 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, WTI και Brent ενισχύθηκαν 2,8% και 2,2% αντίστοιχα, διανύοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνολικών κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης