Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντέστρεψε τα κέρδη και έκλεισε με πτώση άνω του 1% το πετρέλαιο

Αντέστρεψε τα κέρδη και έκλεισε με πτώση άνω του 1% το πετρέλαιο
Υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι τιμές πετρελαίου, κόντρα στην άνοδο νωρίτερα μέσα στην ημέρα που διατήρησε τις τιμές σε υψηλό 4 μηνών.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε με πτώση 1,1% στα 81,94 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε 1% και έκλεισε στα 85,34 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.
Βέβαια, για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, WTI και Brent ενισχύθηκαν 2,8% και 2,2% αντίστοιχα, διανύοντας την έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνολικών κερδών.
Νωρίτερα σήμερα 7/8, οι τιμές αυξάνονταν μετά την επίθεση σε βασικό ρωσικό κόμβο εξαγωγής πετρελαίου αλλά και τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που είναι οι βασικοί εταίροι του ΟΠΕΚ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του ρωσικού λιμανιού στο Novorossiysk, ενός κρίσιμου κόμβου στη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Επιπλέον, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, παρέτεινε την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να βαθύνει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

«Τώρα που είδαμε τις προμήθειες να μειώνονται, νομίζω ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Josh Young, επικεφαλής επενδύσεων της Bison Interests, μιας εταιρείας επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης την Πέμπτη να μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.
«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι αρκετά ευμετάβλητες», δήλωσε ο Young, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες τα επόμενα πέντε χρόνια. «Μπορεί να δούμε ιστορικά υψηλά και οι τιμές να καταρρεύσουν, καθώς περνάμε από αυτή τη δυναμική της ανεπαρκούς προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση», είπε.
Ο Ed Morse της Citi ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο Morse υποστηρίζει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι «πιθανό να επιστρέψει» τον Οκτώβριο και ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι το πολύ αυτό το τρίμηνο.
«Απλώς δεν βλέπουμε την αύξηση της ζήτησης να είναι τόσο θεαματική», δήλωσε ο Morse, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει «αυτή η τεράστια πρόσθετη ώθηση στην κινεζική ζήτηση».

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου σημείωσαν ισχυρή μείωση, καθώς οι εξαγωγές αργού σκαρφάλωσαν στα 5,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ (Energy Information Administration). Συγκεκριμένα, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 17 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα στα 439,8 εκατ. βαρέλια, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, να αναμένουν πτώση κατά μόλις 1,3 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινήθηκε για την ίδια εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το σύνολο να διαμορφώνεται στις 525 από 529 το προηγούμενο επταήμερο, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα 4/8 η Baker Hughes.

Σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια ζήτηση, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξέι Νόβακ, δήλωσε πως θα αυξηθεί κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και η ισχυρή ζήτηση θα φέρει ισορροπία στην αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης