Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουγγαρία: Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο θα σταματήσει η παραγωγή και τα σπίτια δεν θα έχουν θέρμανση το χειμώνα

Ουγγαρία: Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο θα σταματήσει η παραγωγή και τα σπίτια δεν θα έχουν θέρμανση το χειμώνα
«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου προκαλούνται από την επιζήμια πολιτική κυρώσεων των Βρυξελλών , που ωθεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους εκτός Ευρώπης», επισημαίνει ο δήλωσε ο Υφυπουργός του Ουγγρικού Υπουργείου Εξωτερικών Tamas Menzer
Σχετικά Άρθρα
Στο άμεσο μέλλον, η Ουγγαρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες από άλλες χώρες, χωρίς μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Gazprom, η βιομηχανία θα σταματούσε στη χώρα και δεν θα ήταν δυνατή η θέρμανση στα σπίτια, δήλωσε ο Υφυπουργός του Ουγγρικού Υπουργείου Εξωτερικών Tamas Menzer το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023.
«Από την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουγγαρία, το 85% είναι ρωσικό αέριο.
Αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να αναπληρωθεί στο άμεσο μέλλον, δηλαδή, χωρίς ρωσικό αέριο, η Ουγγαρία θα παγώσει, δεν θα υπάρχει θέρμανση στα διαμερίσματα, η βιομηχανία θα σταματήσει, οι θέσεις εργασίας θα καταργηθούν
Έτσι, το ρωσικό αέριο σημαίνει ασφάλεια εφοδιασμού και ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε ο Menzer στο Facebook, σχολιάζοντας τη δήλωση της αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία με την Gazprom φέρεται να είναι άχρηστη και ακριβή για την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου προκαλούνται από «την επιζήμια πολιτική κυρώσεων των Βρυξελλών , που ωθεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους εκτός Ευρώπης».
Ο Mentzer υπενθύμισε επίσης ότι η Ουγγαρία εργάζεται για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, εκτός από την Gazprom, έχει υπογραφεί μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη Shell, υπάρχει συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από το Κατάρ, την Τουρκία και η Ρουμανία .
Νωρίτερα, η ουγγρική ενεργειακή εταιρεία MVM CEEnergy και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου SOCAR του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα προμηθεύονται στην Ουγγαρία έως το τέλος του 2023, μακροπρόθεσμα, ο όγκος των προμηθειών θα αυξηθεί σε δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βουδαπέστη εργάζεται για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, αλλά βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι δυνατό να αντικατασταθούν οι ρωσικές πηγές ενέργειας.
Εκτός από την αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία ενδιαφέρεται να αυξήσει τις προμήθειες LNG στη χώρα μέσω του τερματικού σταθμού στο κροατικό Krk και να αναπτύξει ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ρουμανία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto , η Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των προμηθειών, εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής πετρελαίου από τον Ισημερινό σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η χερσαία διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας .
Νωρίτερα, ο Szijjarto σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα υπεγράφη  συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι ουγγρικές και οι εταιρείες του Κατάρ μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την προμήθεια LNG στην Ουγγαρία σε περίπου τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον Ομάν σε επίπεδο ειδικών και επιχειρήσεων για την πιθανή έναρξη εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Szijjarto τόνισε ότι οι συμφωνίες με τις χώρες του Περσικού Κόλπου για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ουγγαρία δεν σημαίνουν εγκατάλειψη των συμβάσεων με τη Ρωσία , αλλά στοχεύουν στη διαφοροποίηση στη πλευρά της προμήθειας.
Which European Countries Depend on Russian Gas? : r/europe
H σύμβαση με την Gazprom

Η Ουγγαρία και η Gazprom υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2021 συμβάσεις για την προμήθεια 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως τα επόμενα 15 χρόνια, εκ των οποίων 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως πέφτουν στη διαδρομή μέσω Σερβίας (από το Turkish Stream ) και 1 δισ. μέσω της Αυστρίας 
Ο συμβατικός όγκος αντιστοιχεί σε περίπου 12,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.
Τον Αύγουστο του 2022, ο Szijjarto ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Gazprom, σύμφωνα με την οποία, από την 1η Σεπτεμβρίου, επιπλέον 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα προμηθεύονται στη χώρα καθημερινά μέσω του Turkish Stream και της Σερβίας.
Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία για πρόσθετες προμήθειες θα παραταθεί.
Hungary Plans to Allow Ruble Conversion for Russian Gas Despite EU Warning  - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης