Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ατζέντα της συνάντησης Erdogan – Putin η κατασκευή του κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου - Ενεργειακή συνεργασία

Στην ατζέντα της συνάντησης Erdogan – Putin η κατασκευή του κόμβου μεταφοράς φυσικού αερίου - Ενεργειακή συνεργασία
Την προηγούμενη εβδομάδα, το γραφείο της τουρικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην επίσκεψη του Putin στην Τουρκία
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένεται να συζητήσουν ενεργειακά projects, συγκεκριμένα το έργο κόμβου φυσικού αερίου, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη Putin στην Τουρκία τον Αύγουστο, ανέφεραν τα ΜΜΕ το Σάββατο 5 Αυγούστου, επικαλούμενα πηγές της τουρκική προεδρίας.
Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει η επίσκεψη του Putin στην Τουρκία να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το γραφείο του Erdogan ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επίσκεψη του Putin στην Τουρκία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.
Κατά τη συνάντηση στην Τουρκία, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά και τη μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο φυσικού αερίου, καθώς και άλλα ενεργειακά έργα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Στις αρχές Απριλίου, ο τότε υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez δήλωσε ότι η Άγκυρα είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής νομοθετικών τροποποιήσεων για το έργο του κόμβου φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές αναμένεται να εγκριθούν από τον Erdogan.
Στη συνέχεια είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Σερβίας, ενδιαφέρονται να αγοράσουν φυσικό αέριο μέσω του εν λόγω κόμβου.
Η αγορά και πώληση φυσικού αερίου μέσω του κόμβου αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, δήλωσε ο Donmez.
Στις 18 Ιουλίου, έληξε η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα  που είχε δημιουεγηθεί με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η οποία προέβλεπε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών το περασμένο έτος, καθώς η Ρωσία δεν ανανέωσε τη συμμετοχή της στη συμφωνία.
Η Μόσχα τόνισε ότι το στοιχείο της συμφωνίας για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων δεν είχε εκπληρωθεί, ειδικά όσον αφορά την επανασύνδεση των ρωσικών τραπεζών με τo σύστημα SWIFT και την απεμπλοκή του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odessa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης