Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ): Βάζει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος - Αναζητά τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά

Σκυλακάκης (ΥΠΕΝ): Βάζει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος - Αναζητά τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά
Την ίδια στιγμή ο νέος υπουργός ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης διαβλέπει «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, υιοθετώντας τη ρητορική των παρόχων που λένε ότι οι καταναλωτές επιλέγουν νέο πάροχο
Αυστηρή κριτική στις οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος άσκησε ο νέος υπουργός ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο το Σκάι και στην εκπομπή της Έλενας Λάσκαρη και του Σπύρου Μάλλη, ο οποίος έβαλε στη σωστή διάσταση την κατάσταση του ενεργειακού ευάλωτου νοικοκυριού, το οποίο ξοδεύει περισσότερα χρήματα το Χειμώνα για θέρμανση από κάποιο άλλο νοικοκυριό που τον περνάει πιο ήπια.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στον κατάλληλο χρόνο θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Αναγνώρισε ότι δεν έχει τις ίδιες ανάγκες στήριξης ένα νοικοκυριό φέρνοντας ως παράδειγμα ότι όταν εμφανίζει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ σε σχέση με άλλο νοικοκυριό που έχει 200 ευρώ.
Οι δηλώσεις του υπουργού βάζουν τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αφού η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει τις επιδοτήσεις με πιο ορθολογικά κριτήρια τα οποία πράγματι θα έχουν ουσιαστική ανταπόκριση στα νοικοκυριά που είναι ευάλωτα.
Να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν δοθεί περισσότερα από 4 δισ ευρώ στα νοικοκυριά για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος διότι ήταν οριζόντιες και το μόνο κριτήριο που είχε θέση η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η μηνιαία κατανάλωση.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία μικρή παράταση στο σημερινό καθεστώς των τιμολογίων ρεύματος χωρίς όμως να προσδιορίσει τη λήξη του.
Σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος δεν έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία θα επανέλθει, υπάρχει το καθεστώς των επιδοτήσεων και το τιμολόγιο είναι σταθερό για ένα μήνα.
Από τον ερχόμενο Νοέμβριο ή το νέο έτος οι πάροχοι θα διαμορφώσουν νέα τιμολογιακή πολιτική.

Συντάσσεται με τους προμηθευτές μιλώντας για στρατηγικούς κακοπληρωτές

Την ίδια στιγμή ο νέος υπουργός ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλακάκης διαβλέπει «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, υιοθετώντας τη ρητορική των παρόχων που λένε ότι οι καταναλωτές επιλέγουν νέο πάροχο και ο παλιός μετράει τα χρέη που άφησε με τους παρόχους να μιλούν για ενεργειακό τουρισμό.

«Σπάγκος» ο υπουργός ΥΠΕΝ με τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα συνεχίζει την επιδοματική πολιτική των τιμολογίων μέχρι τον Σεπτέμβριο οι οποίες είναι μηδαμινές διότι ο νέος υπουργός φοράει ακόμη το κουστούμι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που χαμηλώνει τον πήχη των επιδοτησεων για την προστασία των κρατικών ταμείων.
Τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν του 1 λεπτού με τα τελικά τιμολόγια να διαμορφώνονται στις αρχικές τιμές που έδωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο, οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τα ΡΑΑΕΥ διότι ο υπάλληλος κάνει χρήση της καλοκαιρινής τους άδεια με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να κάνουν σύγκριση τιμών.

Κύριε Υπουργέ τον καύσωνα τον αντιμετωπίσαμε με το φυσικό αέριο

Ανενημέρωτος προσήλθε ο υπουργός ΥΠΕΝ στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ 100,3 όταν είπε ότι ειδικά στους καύσωνες τα φωτοβολταϊκά παράγουν πολύ περισσότερο. Και έτσι το σύστημά μας, εγγενώς ποια, είναι πιο ευσταθές, στους καταναλωτές επειδή έγιναν αυτές οι επενδύσεις. Πιο δύσκολη είναι η περίοδος το χειμώνα όταν υπάρχουν ανάγκες θέρμανσης και συννεφιά». Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας λένε τα ακριβώς αντίθετα από τα λεγόμενα του υπουργού Ενέργειας.
Το φυσικό αέριο κάλυψε με το παραπάνω τις ανάγκες σε ρεύμα τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών. Σήμερα το φυσικό αέριο καλύπτει το 34,4% των αναγκών σε ρεύμα και οι ΑΠΕ με συμμετοχή 29%. Χθες 26 Ιουλίου το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 40,2% και οι ΑΠΕ ΜΕ 24,8%, στις 25/ 7 το Φ/Α με 41,35% και οι ΑΠΕ με 18%, στις 24/7 το Φ/Α με 39,53% και οι ΑΠΕ με 22,2%, στις 22/7 παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο έφθασε στο 43,04% και των ΑΠΕ στο 18,3%.
Ο «καυτός» Ιούλιος με το θερμόμετρο να χτυπάει 45άρια, ο διαχειριστής του δικτύου για να κρατήσει τις τιμές χαμηλά έκανε εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες υψηλές θερμοκρασίες Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι ανεμογεννήτριες δεν δούλεψαν τις ημέρες του καύσωνα διότι είχε άπνοια με συνέπεια το σύστημα να στηριχθεί στο Φ/Α.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης