Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποθήκευση: Ξεπέρασαν τα 3.000 MW οι προσφορές - Κάτω από τα 100 ευρώ/MW/ έτος και εγγυητικές από 5

tags :
Αποθήκευση: Ξεπέρασαν τα 3.000 MW οι προσφορές - Κάτω από τα 100 ευρώ/MW/ έτος και εγγυητικές από 5
Πέντε έχουν ήδη καταθέσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ

«Βροχή» συμμετοχών από υποψήφιους επενδυτές καταγράφηκε στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν περί τις 95 προσφορές με τη συνολική ισχύ των έργων που συμμετείχαν να ξεπερνά τα 3.000 ΜW. Έτσι επετεύχθη ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, με δεδομένο ότι η δημοπρατούμενη ισχύς είχε οριστεί από τη ΡΑΑΕΥ ήταν στα 400 MW.

Από το σύνολο των επενδυτών που συμμετείχαν οι πέντε έχουν ήδη καταθέσει την εγγυητική επιστολή συμμετοχής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, ενώ οι υπόλοιποι θα τις υποβάλλουν σήμερα. Όσο για τις προσφορές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αυτές κινήθηκαν κάτω από τα 100.000 ευρώ/MW/έτος, δηλαδή χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή που είχε οριστεί των 115.000 ευρώ/MW/έτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται όλα τα εγχώρια ενεργειακά «τζάκια όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Intrakat, ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil.

Τα έργα αποθήκευσης που θα προκριθούν σε αυτόν και στους επόμενους δύο διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ θα χορηγηθεί, επενδυτική επιχορήγηση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ., η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων καθώς και ετήσια λειτουργική ενίσχυση που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών. Η διπλή στήριξη διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα για τους σταθμούς αποθήκευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης