Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο καύσωνας ανεβάζει την τιμή του ρεύματος - Σε δύο μέρες αυξήθηκε κατά 25% λόγω καύσωνα

Ο καύσωνας ανεβάζει την τιμή του ρεύματος - Σε δύο μέρες αυξήθηκε κατά 25% λόγω καύσωνα
Ραγδαία αύξηση στην τιμή του ρεύματος
Σχετικά Άρθρα
Άνοδο κατά 25% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έφεραν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον ερχόμενο καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».
Οι παραγωγοί ενέργειας σε διάστημα δύο ημερών και συγκεκριμένα από την περασμένη Κυριακή μέχρι την Τετάρτη 12 Ιουλίου, από τα 98,28 ευρώ ανά MWh εκτινάχθηκε στα 123,56 ευρώ ανά MWh.
Η άνοδος των τιμών του ρεύματος δεν θα πλήξει άμεσα τα νοικοκυριά διότι οι τιμές του Ιουλίου είναι «κλειδωμένες» από τον περασμένο Ιούνιο.
Όμως, οι προμηθευτές ενέργειας που δεν ανήκουν σε όμιλο παραγωγής ρεύματος θα πληρώσουν το μάρμαρο του καύσωνα “Κλέων».
Παράδειγμα πάροχος που τιμολογεί προς 0,15 ευρώ ανά KWh τις καταναλώσεις του Ιούλιου. Όμως, εξαιτίας του καύσωνα η χρηματιστηριακή τιμή της MWh ξεπεράσει τα 0,15 ευρώ ανά KWh, η ζημιά θα μείνει στον πάροχο, ο οποίος για να την καλύψει θα ανεβάσει τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου.
Πάντως η τιμή του φυσικού αερίου στο συμβόλαιο TTF κινείται χαμηλότερα των 30 ευρώ ανά MWh καθώς η χρήση του έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Το ΥΠΕΝ δεν ασχολείται με την άνοδο της τιμής της MWh

Οι υψηλές θερμοκρασίες του «Κλέων» με το θερμόμετρο να χτυπάει ακόμη και 43 βαθμούς τις επόμενες ημέρες θα συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης αλλά και της τιμής του ρεύματος που από τη μία μέρα στην άλλη σκαρφάλωσε από τα 98 στα 123,56 ευρώ MWh.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική η ηγεσία του ΥΠΕΝ δίνει έμφαση στην αντοχές του συστήματος ενώ «κλείνει» τα μάτια στο ράλι ανόδου της τιμής του ρεύματος εξαιτίας του καύσωνα.
Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την αποφυγή ενός μπλακ άουτ στο δίκτυο είναι η ένταξη δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας. Η μια είναι η μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ η Πτολεμαΐδα 5 και η μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο συνδυασμένου κύκλου.
Η πρώτη μονάδα είναι ισχύος 614 MW και η δεύτερη 806 MW.

Οι συστάσεις του ΥΠΕΝ προς τα νοικοκυριά και οι ώρες αιχμής

Επιθυμεί τα νοικοκυριά να κάνουν λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής από 20:00ως 22:00, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00 - 18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Η ζήτηση σε ρεύμα από τα νοικοκυριά

Τις τρεις τελευταίες ημέρες, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο έχει αυξηθεί σημαντικά ξεπερνώντας τα 70.000 MW και οι μονάδες ΑΠΕ παρέχουν περίπου 50.000 MW και οι εισαγωγές κινούνται υψηλότερα των 25.000 MW.
Η ζήτηση των νοικοκυριών σε ενέργεια κινείται κάτω από τις 100.000 MWh ενώ όταν οι συνθήκες χειροτερέψουν με την άνοδο της θερμοκρασίας η ημερήσια ζήτηση μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 130.000 MWh ενώ η μέση ημερήσια κατανάλωση σε φυσιολογικές συνθήκες δεν ξεπερνά τις 85.000 Mwh. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι τον Ιούλιο τα νοικοκυριά, δηλαδή η κατηγορία χαμηλής τάσης κατανάλωσε 3.132 GWh ή 132 .000 MWh και σε KWh ανέρχεται σε 132.000.000 KWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης