Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Ισχυρή συμμαχία με τη Ρωσία δείχνει ο συντονισμός για την μείωση της παραγωγής

Σαουδική Αραβία: Ισχυρή συμμαχία με τη Ρωσία δείχνει ο συντονισμός για την μείωση της παραγωγής
Ισχυρή φαίνεται ότι είναι η συνεργασία Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ - Στοχευμένες κινήσεις της Μόσχας στην ενεργειακή σκακίερα
Ο ΟΠΕΚ+ φορέας που απαρτίζεται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και συμμάχους, όπως η Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών.
Τη Δευτέρα (3/7) η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα διατηρήσει και τον Αύγουστο τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αρχικά ανακοινώσει για τον Ιούλιο , ενώ η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα.
Η κίνηση αυτή στήριξε παροδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση άνω του 1% στα 75,30 δολάρια ανά βαρέλι, χαμηλότερα από τα 80-100 δολάρια ανά βαρέλι που χρειάζονται τα περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ο ΟΠΕΚ ισχυρίζεται ότι δεν στοχεύει στην τιμή και επιδιώκει να έχει μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

Η σχέση των δύο εταίρων

Οι δύο χώρες με τις συντονισμένες τους κινήσεις φαίνεται ότι χαλάνε τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν επανειλημμένα καλέσει τον ΟΠΕΚ σε αύξηση της παραγωγής και φυσικά έχουν εγκαλέσει την Σαουδική Αραβία για την συνεργασία της με μία χώρα που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Όμως φαίνεται ότι στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης στρατηγικής του, το Ριαντ έχει αγνοήσει τις σχετικές εγκλήσεις με τον πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ να δηλώνει ότι «οι νέες κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα απέδειξαν και πάλι ότι οι σκεπτικιστές έκαναν λάθος
«Μέρος αυτού που κάναμε (τη Δευτέρα) με τη βοήθεια των συναδέλφων μας από τη Ρωσία ήταν επίσης να μετριάσουμε την κυνική πλευρά των θεατών σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.
«Είναι αρκετά ενδεικτικό να μας βλέπεις τη Δευτέρα να βγαίνουμε όχι μόνο με την παράταση (της μείωσης του πετρελαίου)… αλλά και με την επικύρωση από τη ρωσική πλευρά» πρόσθεσε ο ηγέτης της Σ. Αραβίας.
Οι αξιωματούχοι της χώρας του κόλπου εκτίμησαν ιδιαίτερα ότι η Ρωσία τήρησε τις δεσμεύσεις της, πολλώ δε μάλλον που οι σχετικές περικοπές στην παραγωγή έγιναν προαιρετικά από την Μόσχα και όχι στο πλαίσιο κάποιας ρητής συμφωνίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιούνιο στον Dan Murphy του CNBC, ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας είχε δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να εμπιστευτεί «απολύτως» τη Ρωσία.
Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Μόσχας φαίνεται έτσι να βαθαίνουν περαιτέρω, με τη Ρωσία να βρίσκει μη παραδοσιακούς της συμμάχους όχι μόνο στον ενεργειακό αλλά ακόμα και στο γεωπολιτικό χάρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης