Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξάνονται έως 10% τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου 2023 χωρίς την επιδότηση - Η στρατηγική Σκυλακάκη

Αυξάνονται έως 10% τα τιμολόγια ρεύματος του Ιουλίου 2023 χωρίς την επιδότηση - Η στρατηγική Σκυλακάκη
Πηγή  του Μεγάρου Μαξίμου λέει στο ΒΝ ότι θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός που μοίρασε περισσότερα από 56 δισ ευρώ στην προηγούμενη κυβέρνηση και  σήμερα ως υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θεόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίζεται απρόθυμος και κρατά σκληρή στάση σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος στα νοικοκυριά μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 Ο νέος υπουργός ο οποίος δεν εκτέθηκε στη λαϊκή ψήφο αφού συμμετείχε στη λίστα Επικρατείας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή αξιόπιστη πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου είπε στο ΒΝ ότι οι επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.
Ανάλογή στάση θα τηρηθεί για το «καλάθι του νοικοκυριού» όσο η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά.
Ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρεί ικανοποιητικές λιανικές τιμές  των τιμολογίων ρεύματος παρότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που επικρατούσαν πριν από την ενεργειακή κρίση.  
Οι τιμές των τιμολογίων ρεύματος σήμερα από τους παρόχους κυμαίνονται από 0,14 έως 0,18 ευρώ ανά KWh όταν πριν την κρίση ως μέση τιμή ήταν τα 0,085 ευρώ ανά KWh.

Η εξειδικευμένη ιστοσελίδα energywatch που επιμελείται το προσωπικό της Watt@Volt προσδιορίζει ότι το μηνιαίο κόστος του Ιουνιου ήταν στα 109,84 ευρώ ανά KWh . Στην  τιμή περιλαμβάνονται όλα τα κόστη μετά  τη χονδρεμπορική τιμή.
Στην τιμή των 109,84 ευρώ πρέπει οι πάροχοι να προσθέσουν  κάτι επιπλέον για να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη και ένα λογικό κέρδος.
Το σύνολο σχεδόν των παρόχων βάζουν «καπέλο» από 0,30 έως  0,50 λεπτά  ανά  λογαριασμό για την αποκόμιση κερδών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν …στρέφει το ενδιαφέρον τους προς τους παραγωγούς και εμφανίζεται «σκληρός» για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ισχύει και για το τομέα της ενέργειας αλλά οι αρμόδιοι δεν εφάρμοσαν  τη διάταξη αφού επέλεξαν τις γενναίες  επιδοτήσεις αφήνοντας στο απυρόβλητο παραγωγούς και παρόχους της αγοράς ενέργειας.  

Επιπλέον η τιμή του φυσικού αερίου μέσω του συμβολαίου TTF κινείται στην ζώνη των 35 ευρώ ανά MWh.
Σήμερα η τιμή της ήταν στα 33,8 ευρώ ανά MWh ενισχυμένη κατά 2,7%

Για σήμερα  η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε άνοδο  κατά 6,1% στα 119,14 ευρώ ανά MWh.
 H Μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουνίου διαμορφώνεται οριακά κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh.
Στο ενδεχόμενο να μη δοθεί επιδότηση  στα νοικοκυριά  για τον Ιούλιο τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι ακριβότερα κατά 10% σε σχέση  με αυτά του Ιουνίου.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης