Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παράνομη η χρέωση του 1 ευρώ για την έκδοση έγχαρτων λογαριασμών ρεύματος

Παράνομη η χρέωση του 1 ευρώ για την έκδοση έγχαρτων λογαριασμών ρεύματος
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» κατακεραυνώνει τη ΡΑΕ  αφού αφήνει  τους προμηθευτές να κάνουν ότι θέλουν…
Σχετικά Άρθρα
Λαβύρινθος οι ιστοσελίδες των παρόχων ενέργειας για τα νοικοκυριά χάρη στην ανοχή που δείχνει η  Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (πρώην ΡΑΕ)  αφού ο  εντοπισμός χρέωσης των τιμολογίων ρεύματος του επόμενου μήνα είναι σχεδόν αδύνατη.
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής με βάση τις αποφάσεις τους έχει λάβει, «νοιάζεται» περισσότερο για τους παρόχους ενώ αγνοεί επιδεικτικά την προστασία των καταναλωτών.
Μέχρι σήμερα μόνο η ΔΕΗ δίνει με πλήρη ευκολία το τιμολόγιο χρέωσης του επόμενου μήνα  όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι επιλέγουν την ενημέρωση λαβύρινθος.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νοικοκυριά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ η οποία απλά και καθαρά προσφέρει ένα τιμολόγιο που μπορεί να αξιολογηθεί από το νοικοκυριό.
Το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης παραμένει στο 64% όταν οι υπόλοιποι παρόχοι παρουσιάζουν μονοψήφια μερίδια.

Ο Συνήγορος  του Καταναλωτή τα… ρίχνει στη ΡΑΕ

Η αδράνεια της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων  για την προστασία των καταναλωτών εντοπίζεται και από το «Συνήγορο του Καταναλωτή» που συμμετείχε στην πρόσφατη διαβούλευση διαμόρφωσης των τιμολογίων ρεύματος από τον ερχόμενο  Οκτώβριο.
Ο Συνήγορος του  Καταναλωτή» κατακεραυνώνει τη ΡΑΕ με ουσιαστικές επισημάνσεις  αναδεικνύοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή  δεν ξεχνά τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα αναφέρει  «παρά το κανονιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, οι προμηθευτές Ηλ. Ενεργειας δεν το εφαρμόζουν πάντοτε, αλλά κατά το δοκούν ερμηνεύουν ειδικά τις κανονιστικές πράξεις της ΡΑΑΕΥ ως “γενικές κατευθύνσεις” προς τις οποίες διατηρούν την επιλογή να μην συμμορφώνονται εάν αυτό δεν εξυπηρετεί την τιμολογιακή πολιτική τους ή τις πρακτικές πωλήσεων που εφαρμόζουν.»   
Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» λέει με σαφήνεια ότι οι προμηθευτές ενέργειας  παραβλέπουν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «ισχύουσες βασικές Αρχές που διέπουν τη δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Το άρθρο 1 αναφέρεται στη νομοθεσία η οποία διέπει τη δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλ. Ενέργειας. Αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας να διασαφηνιστεί και να αναφερθεί ρητά ότι η Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας διέπεται και από τις διατάξεις του ν. 2251/1994 περί Προστασίας των Καταναλωτών, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 46 ν. 4001/2011), γεγονός το οποίο αρκετοί Προμηθευτές παραβλέπουν».
Επιπλέον η Ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει ότι με το  άρθρο 2 αναγνωρίζεται και πάλι η καταχρηστικότητα της επιβολής ρητρών πρόωρης λύσης της σύμβασης Προμήθειας σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, σημειώνοντας ότι η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται στην πράξη από τους Προμηθευτές και επιπλέον, δεν έχει, επιβληθεί κάποιο σχετικό διοικητικό πρόστιμο.

Παράνομη η χρέωση του 1 ευρώ για έκδοση λογαριασμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποχρέωση έκδοσης Λογαριασμών Κατανάλωσης και μάλιστα ακόμη και σε έγχαρτη μορφή χωρίς χρέωση, επισημαίνουμε ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή είχε προχωρήσει σε σχετικές Συστάσεις προς συγκεκριμένο μεγάλο Προμηθευτή, ήδη από το έτος 2019 (βλ. υπ' αριθ. 791/8 Ιανουαρίου 2019 έγγραφη Σύσταση της Αρχής), ο οποίος χρέωνε κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, ένα (1) ευρώ για την έκδοση κάθε έγχαρτου λογαριασμού, εισπράττοντας έτσι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους καταναλωτές σε ετήσια βάση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης