Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία Κίνας με Κατάρ για LNG διάρκειας 27 ετών - Τα πλεονεκτήματα για τις δύο χώρες

Συμφωνία Κίνας με Κατάρ για LNG διάρκειας 27 ετών - Τα πλεονεκτήματα για τις δύο χώρες
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Κατάρ πλησιάζει σε συμφωνίες και με Ευρωπαίους αγοραστές
Σχετικά Άρθρα
Ακόμη μια συμφωνία διάρκειας δεκαετιών ετοιμάζεται να υπογράψει η Κίνα με το Κατάρ για την παροχή από το εμιράτο φυσικού αερίου προκειμένου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια μακράς πνοής.
Η China National Petroleum θα σφραγίσει συμφωνία διάρκειας 27 ετών για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για ποσότητες 4 εκατ. τόνων ετησίως με την QatarEnergy, σύμφωνα με πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παροχή ποσοτήτων θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και από το 2026 και η CNPC θα αποκτήσει μερίδιο 5% στην παραγωγική αλυσίδα στο πεδίο εξόρυξης φυσικού αερίου, που αναπτύσσει το Κατάρ (North Field East).
Η CNPC έχει ως στόχο της τη διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του Δ.Σ. της, Dai Houliang, στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συμφωνία

Η νέα συμφωνία για το LNG -που θα είναι από τις πλέον μακρόπνοες του είδους ανά τον κόσμο- θα έχει πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες. Η Κίνα θα διασφαλίσει προμήθειες σε προνομιακή τιμή προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, ενώ το Κατάρ χρειάζεται αγοραστές για μια διευρυνόμενη σε τεράστια κλίμακα παραγωγή την οποία έχει δρομολογήσει από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Συμφωνίες και με Ευρωπαίους αγοραστές

Το Κατάρ πλησιάζει σε συμφωνίες και με Ευρωπαίους αγοραστές, σύμφωνα με την πηγή του Bloomberg.
H China Petroleum & Chemical, γνωστή και ως Sinopec, υπέγραψε μια ανάλογη 27ετή συμφωνία με το Κατάρ το 2022.
Η Κίνα βρίσκεται σε πορεία να καταστεί ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο για το 2023, με τη Shell να εκτιμά ότι η ζήτηση για το καύσιμο στη χώρα μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2040. Ωστόσο, η εντεινόμενη δραστηριότητα γεωτρήσεων στην ίδια την Κίνα πιθανόν να μειώσει σε μια πορεία χρόνου την "δίψα" της για προμήθειες από το εξωτερικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης